V Česku se letos prodá panenek Barbie o desítky milionů korun více, než je běžné

Celosvětově se ročně prodá panenek Barbie za v přepočtu bezmála 40 miliard korun. Česko z této částky zodpovídá za zhruba 60 milionů korun. Podíl Česka na globálním trhu s panenkami a plyšovými hračkami představuje zhruba 0,2 procenta.

Panenek a „plyšáků“ se v Česku ročně prodá přibližně za 900 milionů korun. Podíl prodaných „Barbín“ tedy činí zhruba sedm procent. Přibližně každá čtrnáctá prodaná hračka-postavička – ať už panenka nebo plyšová hračka – tedy je v Česku právě panenka Barbie, případně tedy Ken.

Ve druhém letošním čtvrtletí se celosvětové prodeje panenky Barbie propadly o šest procent, vyplývá z údajů jejího výrobce, americké firmy Mattel, zveřejněných tuto středu. Společnost Mattel se však spoléhá na to – a akcioví analytici souhlasí –, že po uvedení filmu dojde k výraznému nárůstu prodejů a na trvalejší takzvaný „halo efekt“. Tedy na trvaleji zvýšené tržby za panenku Barbie a jejího přítele Kena, kteří jsou hlavními hrdiny současného kasovního filmového trháku, „Barbie“.

Zmíněné výsledky za druhé čtvrtletí ještě nepokrývají dobu enormního zájmu veřejnosti o panenku, neboť film měl celonárodní premiéru ve Spojených státech teprve minulý pátek.

Film zvedá prodeje „Barbín“ také v Česku. Zvyšuje prodeje panenek o příslušenství až o stovky procent. Tento silný efekt, daný nedávnou premiérou filmu, však odezní. Nicméně i v Česku by se díky úspěchu filmu, a trvalejšímu „halo efektu“, mohlo prodat letos „Barbín“ celkově o až o třetinu více než běžně. Tedy za zhruba 80 milionů korun.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank