Vláda přijala opatření na podporu spotřebitelů energií

Odběratelé elektřiny a plynu v České republice nebudou muset za listopad a prosinec platit daň z přidané hodnoty za odebrané energie. Domácnosti a další menší odběratelé elektřiny se spotřebou do tří megawatthodin navíc dostanou od státu finanční kompenzaci. O těchto krocích, které mají především občanům, ale i firmám pomoci překlenout současnou krizi s vysokými cenami energií, rozhodla vláda Andreje Babiše na zasedání v pondělí 18. října 2021.

Vláda projednala a schválila několik kroků, které mají usnadnit domácnostem i firmám v problémech s aktuálním dramatickým nárůstem ceny energií na trhu. Ministryně financí dostala od vlády za úkol připravit a vydat rozhodnutí, kterým dojde k prominutí daně z přidané hodnoty při dodání elektřiny a plynu, včetně přijatých úplat na dodání elektřiny a plynu, pokud povinnost přiznat daň nastane v listopadu nebo v prosinci 2021. V současnosti jsou energie zatíženy daní ve výši 21 procent. Ministerstvo financí zároveň připraví do středy 20. října návrh novely zákona o dani z přidané hodnoty tak, aby dodání elektřiny a plynu s účinností od 1. 1. 2022 bylo osvobozeno od daně s nárokem na odpočet daně.

Zároveň má ministryně financí uloženo vyzvat k příslušným konzultacím pro uplatnění snížené sazby daně z přidané hodnoty na dodání elektřiny a plynu Výbor pro DPH a požádat evropského komisaře pro hospodářství o dočasnou možnost aplikovat osvobození od daně z přidané hodnoty s nárokem na odpočet daně na dodání elektřiny a plynu tak, aby tento krok byl v souladu s evropskými směrnicemi. 

Vláda zároveň projednávala novelizaci nařízení vlády o stanovení prostředků státního rozpočtu podle § 28 odst. 3 zákona o podporovaných zdrojích energie pro rok 2022. Změnou dojde ke zvýšení kompenzace části regulované ceny elektřiny související s provozní podporou obnovitelných a dalších podporovaných zdrojů energie, kterou hradí domácnosti v platbách za spotřebovanou elektřinu. Maximální kompenzace bude činit 1 485 korun a kompenzovat bude spotřebu do výše tří megawatthodin, což je hodnota průměrné spotřeby maloodběru domácností v loňském roce. K tomuto bodu se vláda vrátí na mimořádné schůzi ve středu.