Předseda Senátu Miloš Vystrčil reaguje na sdělení ÚVN, podle kterého není prezident republiky schopen vykonávat pracovní povinnosti

Předseda Senátu Miloš Vystrčil dnes obdržel od Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) písemnou odpověď na svůj dopis z 15. října, v němž se dotazoval na zdravotní stav prezidenta republiky Miloše Zemana a prognózy dalšího vývoje. Po konzultaci se členy Organizačního výboru Senátu na tiskovém briefingu s obsahem odpovědi seznámil veřejnost.

Níže přinášíme kompletní textový přepis z vystoupení předsedy Senátu Miloše Vystrčila. Videozáznam je k dispozici na webu Senátu ZDE.

Na tiskovém briefingu byli přítomni rovněž 1. místopředseda Senátu Jiří Růžička, předsedové senátorských klubů Zdeněk Nytra (ODS a TOP 09), Petr Holeček (Starostové a nezávislí), Jaroslav Větrovský (ProRegion), Václav Láska (SEN 21 a Piráti) a senátor Jiří Drahoš.

MILOŠ VYSTRČIL, předseda Senátu

Dobrý den, dámy a pánové, vítejte v českém Senátu,

děkujeme, že jste přišli. Máme pro vás zprávy, které se týkají situace okolo pana prezidenta republiky Miloše Zemana a týkají se také Kanceláře prezidenta republiky.

Jak víte, dnes ráno v pondělí 18. října obdržel Senát Parlamentu ČR dopis od Ústřední vojenské nemocnice Praha, který je podepsán ředitelem nemocnice, panem profesorem Miroslavem Zavoralem. Dopis je reakcí na naší žádost, kterou jsme poslali v pátek 15. 10. a ve které jsme žádali o sdělení informací týkajících se pacienta Ústřední vojenské nemocnice, prezidenta republiky Miloše Zemana.

Ten dopis, ta odpověď Ústřední vojenské nemocnice, obsahuje tři sdělení, která jsou následující.

Sdělení první. Dle názoru Ústřední vojenské nemocnice není Miloš Zeman, prezident republiky, v současné době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.

Sdělení druhé. Dle názoru Ústřední vojenské nemocnice je, vzhledem k charakteru základního onemocnění, dlouhodobá prognóza zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana hodnocena jako krajně nejistá a tím i možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech je hodnocena jako málo pravděpodobná.

Sdělení třetí. S názorem, stanoviskem Ústřední vojenské nemocnice Praha, na zdravotní stav prezidenta republiky, byl ve středu 13. 10. brzy dopoledne seznámen Ing. Vratislav Mynář, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky, kterému bylo rovněž stanovisko předáno v písemné podobě.

Tolik stručné shrnutí sdělení, které jsme obdrželi od Ústřední vojenské nemocnice, za které velmi děkuji, a za sebe říkám, že si sdělení Ústřední vojenské nemocnice velmi vážím, a myslím si, že přistoupila k celé události velmi zodpovědně.

Co se týká dalších kroků, tak možná, že někteří víte, že zítra v 10 hodin dopoledne se sejde naše senátní komise pro ústavu a parlamentní procedury, která se bude také obsahem sdělí Ústřední vojenské nemocnice zabývat, a následně já jsem po dohodě se členy organizačního výboru, kterým velmi děkuji, že tady dnes jsou se mnou na tiskové konferenci, domluvil to, že odpoledne ve 14 hodin se bude tady v Senátu konat setkání předsedů senátorských klubů a předsedů politických stran, které mají zastoupení v Poslanecké sněmovně, s předsedou Senátu, abychom se domlouvali na dalším postupu.

Tolik ode mě všechno.