European Air Services rozvíjí své kapacity pro výcvik pilotů

Pražská společnost European Air Services (EAS) vznikla v roce 2012 a od roku 2018 je součástí divize CSG Aerospace holdingu Czechoslovak Group. Zabývá se výcvikem pilotů a pozemního personálu prostřednictvím výcvikového centra Slovak Training Academy a dále prodejem nových i použitých vrtulníků a letounů, přičemž nabízí i odborného poradenství a financování nákupů, zajišťuje také dodávky náhradních dílů a údržbu strojů, letecké práce a obchodní leteckou přepravu.

Za rok 2020 její tržby činily 1 329 mil. Kč, přičemž EBITDA dosáhla výše 151 mil. Kč.

Od podzimu roku 2017 provozuje EAS v Košicích výcvikové centrum Slovak Training Academy (STA) vybudované za 25 milionů dolarů. Centrum má výcvikové kapacity pro desítky studentů ročně, jimž nabízí podmínky pro výcvik, které jsou v Evropě zcela unikátní.

Mezinárodní tým zkušených instruktorů je schopný vycvičit studenta s nulovými zkušenostmi až do úrovně pilota připraveného k nasazení v misích. Každou fázi výcviku zajišťují různé typy vrtulníků z flotily STA, která čítá více než 20 strojů, včetně čtyř vrtulníků Sikorsky UH-60 Black Hawk, které EAS provozuje jako jediný komerční subjekt v Evropě.

V roce 2019 EAS vybudovala také nové školící centrum pro mechaniky vrtulníků UH-60 Blackhawk a MD-530 ve spolupráci s Technickou Univerzitou v Košicích. Výuka nabízí nové metodiky od virtuální simulace až po praktickou výuku na reálných strojích.

V průběhu minulého roku se výrazně zvýšil zájem o výcvikové kapacity STA, proto EAS také například rozšířila portfolio leteckých simulátorů o nový simulátor FTD MD-530. Za rok 2020 STA vykázala tržby 1 197 mil. Kč, přičemž EBITDA dosáhla výše 221 mil. Kč. V současné době EAS nabízí studentům možnost výcviku v simulátorech vrtulníků Bell 206, AS-350, UH-60 a Mil Mi-17.

Do budoucna EAS plánuje pokračovat ve stávající spolupráci s partnery a rozšiřovat metody výcviku o moderní technologie. Jeden z projektů, které EAS chce i do budoucna rozvíjet, je nový program základního výcviku pilotů letadel.