S plošnou cenou lze nyní tankovat nejlevnější naftu na trhu

Poslední měsíc je ve znamení setrvalého poklesu cen pohonných hmot. Výrazně totiž klesá cena ropy. A zatímco standardní totemové ceny čerpacích stanic reagují obvykle s určitým odstupem, tzv. plošné ceny reflektují tento vývoj okamžitě. Například vyhlašovaná cena nafty s tankovacími kartami nákupní aliance Axigon tak v tomto týdnu klesla o korunu na 36,89 Kč/l. To je méně, než aktuálně nabízejí tradičně nejlevnější čerpací stanice na trhu.

Na přelomu září a října se ceny pohonných hmot vyšplhaly nejvýše za téměř celý předchozí rok. I když doba extrémních cenových turbulencí z doby po zahájení ruské invaze na Ukrajinu je zřejmě pryč, ceny paliv okolo 40 Kč/l jsou stále nezvykle vysoké.

Cena ropy na burze nicméně klesá. Od 19. října, kdy barel stál 93 dolarů, spadla v minulém týdnu až na úroveň 80 dolarů. Tento vývoj se s obvyklým zpožděním promítá i do cen na stojanech čerpacích stanic. Průměrná cena nafty je pod 39 Kč/l, takže od začátku října je litr levnější asi o korunu a padesát haléřů.

Ještě výrazněji však reagují na levnější ropu tzv. plošné ceny, které jsou každý týden vyhlašovány petrolejářskými společnostmi pro firemní zákazníky. „Plošné ceny bezprostředně reflektují vývoj na trzích. Jakákoliv změna kurzu koruny nebo ceny ropy se zde promítne okamžitě, takže z jejich vývoje lze predikovat, kam se pohnou běžné ceny na stojanech čerpacích stanic. Ty totiž mají obvykle určitou setrvačnost,“ vysvětluje Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon

Dlouhodobě jsou plošné ceny pod cenovým průměrem trhu, přičemž v době výraznějšího zlevňování nezřídka atakují minimální ceny diskontních prodejců. V tomto týdnu poklesla plošná cena litru nafty pro držitele tankovacích karet o korunu a deset haléřů. „Plošná cena nafty pro firmy sdružené v naší nákupní alianci je v jedné z našich partnerských sítí aktuálně 36,89 Kč/l tedy na úrovni nejlevnějších čerpacích stanic v České republice,“ dodává Damir Duraković.

Plošná cena představuje jednotnou cenu platnou v dané síti čerpacích stanic bez ohledu na běžné ceny pro koncové zákazníky uvedené na stojanech čerpacích stanic nebo lokální cenové výkyvy. Jejich výhoda se tak naplno projevuje např. u dálničních čerpacích stanic, kde bývají ceny výrazně nadprůměrné. Ušetřit lze většinou několik korun na litru paliva – v současnosti stojí na dálnici D1 nafta až 43,90 Kč/l, takže úspora na každém litru může být až 7 korun. Zatímco dříve byly plošné ceny dostupné pouze velkým firmám a dopravcům, dnes je stále více využívají i menší firmy nebo živnostníci, protože už se nemusí vázat k minimálním odběrům.