Cena CNG se vrací na úroveň před válkou. Ekvivalent litru benzínu loni stál až 100 korun

Stlačený zemní plyn (CNG) zažil v loňském roce doslova cenové šílenství. Vzhledem k tomu, že CNG víceméně kopíruje cenu zemního plynu na spotovém trhu, stál plyn na některých plnicích stanicích v roce 2022 i pětinásobek průměrných cen z roku předešlého. Cenová výhoda CNG oproti benzínu se však postupně navrací – s CNG kartami zaplatí podnikatel o 9 korun méně, než je průměrná cena litru benzínu. Plnicí stanice Gazprom převzal nový provozovatel.

Ještě před začátkem loňského roku se průměrná cena CNG pohybovala pod 30 Kč/kg. Během listopadu a prosince 2021 totiž klesala díky mimořádnému opatření v podobě nulové sazby DPH na plyn. Před rokem, tedy v půli února 2022 a ještě před vypuknutím války na Ukrajině, už činila asi 38 Kč/kg. V dubnu loňského roku pak cena CNG vyskočila v průměru na více než 60 Kč/kg, přičemž několik plnicích stanic si tehdy za jeden kilogram zemního plynu účtovalo dokonce 99,90 Kč. Cenový vrchol byl tou dobou ještě v nedohlednu.

„V září se průměrná cena kilogramu CNG přiblížila až k 75 korunám, ale našly se i plničky s cenou až 139,90 koruny za kilogram. Přepočteme-li tuto rekordní cenu z kilogramu na metr krychlový CNG, což je ekvivalent jednoho litru benzínu, dostaneme hodnotu 99,93 koruny na metr krychlový. Je to tedy totéž, jako by litr benzínu stál 100 korun,“ popisuje loňský cenový šok Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která firmám i drobným podnikatelům poskytuje CNG karty akceptované v sítích stanic innogy a E.ON.

V současnosti stojí CNG průměrně asi 43 Kč/kg, což odpovídá přibližně 31 Kč/m3. „To je ve srovnání s benzínem téměř o 7 korun výhodnější cena. CNG se vrátilo pod úroveň ceny Naturalu 95 již loni v říjnu a od té doby se cenový rozdíl obou paliv opět zvyšuje ve prospěch stlačeného plynu,“ říká Damir Duraković a dodává, že i přes extrémní růst cen loni firmy a podnikatelé odebrali prostřednictvím CNG karet Axigonu meziročně o 9 % více stlačeného plynu.

Průměrná cena CNG v loňském roce přitom byla oproti roku předchozímu téměř dvojnásobná. „Za jeden kilogram CNG zákazníci v průměru zaplatili 49,60 koruny, zatímco v předchozích několika letech se ceny pohybovaly v průměru na úrovni kolem 26,50 koruny za kilogram. Aktuálně umožňuje naše CNG karta v celé síti innogy odběry CNG za cenu 39,90 koruny za kilogram, což odpovídá 28,50 korunám za metr krychlový,“ dodává Damir Duraković.

Na tuzemském trhu CNG proběhly v loňském roce dvě významné změny. Společnost innogy získala 5 nových stanic na Ostravsku akvizicí již existujících plniček. Šlo o stanice menších provozovatelů a dopravních podniků. Dále z českého trhu zmizela společnost Gazprom, jejíchž dosavadních 12 stanic nově provozuje německá společnost SEFE Mobility, která má aktuálně v provozu celkem 14 plniček.