Prezident Zeman jmenuje nové radní ČNB už ve středu. Tentokrát to nebude žádná „revoluce“

Prezident Miloš Zeman jmenuje nové členy bankovní rady České národní banky tuto středu. Prezident to uvedl včera v rozhlasovém rozhovoru.

V polovině února 2023 totiž vyprší mandát dvěma stávajícím členům bankovní rady, viceguvernérovi Marku Morovi a radnímu Oldřichu Dědkovi. Mora by mohl být jmenován znovu, zatímco Dědek již ne, neboť odsloužil dvě funkční období (kromě toho stávajícího končícího také další v letech 1999 až 2005), což je ze zákona maximální možný počet.

S pravděpodobností hraničí s jistotou však dojde k obměně obou radních. Mora totiž patří k menšině radních, která zastává názor, že ČNB by měla základní úrokovou sazbu zvyšovat mnohem výrazněji nad stávající úroveň sedmi procent. S takovým názorem se ale neztotožňuje ani prezident Zeman, ani guvernér ČNB Aleš Michl. A právě to jsou klíčové osoby, které o nových jménech v bankovní radě rozhodovaly.

Je krajně nepravděpodobné, že by prezident Zeman jmenoval do bankovní rady takové osoby, které by byly ve fundamentálním názorovém rozporu s guvernérem. Proto lze očekávat, že bankovní rada ČNB bude ve svém postoji alespoň zpočátku ještě jednotnější než dosud, kdy pravidelně hlasuje v poměru 5 ku 2 ve prospěch zachování sazeb na stávající úrovni. Vedle Mory hlasuje opakovaně pro zvýšení už jen radní Tomáš Holub, který se tak po jmenování dvou nových radních pravděpodobně ocitne v pozici „samotného vojáka v poli“, tedy za stávajících podmínek jediného a posledního „jestřába“ bankovní rady ČNB.

Únorová obměna bankovní rady by tedy rozhodně neměla být tak přelomovou proměnou tohoto tělesa, jakou bylo jmenování nového guvernéra a tří dalších radních letos na přelomu jara a léta. Nelze tedy ani čekat žádnou zásadnější změnu měnové politiky ČNB. Nadále je třeba počítat s politikou udržování základní sazby na úrovni sedmi procent a se zahájením jejího pozvolného snižování nejdříve ve druhé polovině roku 2023, a to vše při pokračující deklarované připravenosti centrální banky intervenovat na devizovém trhu v případě potřeby za stabilizaci a posílení koruny.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank