Pěšky do školy: Češi nahlásili o 30 % více nástrah číhajících na školáky než loni

Kontejnery zakrývající výhled na přechod, špatně zabezpečené výkopy nebo opuštěné přístřešky lidí bez domova. To jsou často nahlašované podněty ze strany rodičů, kteří pomáhají radnicím mapovat nebezpečná místa kolem tras školáků. Počet podnětů letos výrazným způsobem zvýšil, stejně tak množství rodičů, kteří problematická místa vyfotí a nasdílí samosprávě.

Podle údajů Asociace moderně komunikujících samospráv se počet nahlášených podnětů a návrhů na úprav okolí tras školáků v září meziročně zvýšil asi o 30 %. Zhruba o desetinu také stoupl počet osob, které je hlásí. Nejčastěji takto městské části informují obyvatelé v Praze a Brně, v letošním roce se však díky kampaním radnic zvýšil i počet nahlášených podnětů v okresních městech. Pomáhají i celorepublikové akce, jako je například právě probíhající Evropský týden mobility.

Mezi největšími skokany v počtu nahlášených podnětů patří nebezpečně zakrytý výhled u přechodů či míst k přecházení, špatně upravená zeleň nebo nevhodně zabezpečené či nebezpečné výkopy. Významně vzrostl i počet nahlášených rizikových přístřešků lidí bez domova nebo narkomanů, nacházející se kolem tras školáků. Klesl naopak počet nahlášených autovraků, špatně zabezpečených kanálů nebo poškozeného městského mobiliáře.

„Mezi nejčastěji nahlašované podněty patří takzvané překážky u silnice, většinou se jedná o špatně odstavené popelnice, přerostlé křoví, zakryté dopravní značení nebo i odstavené autovraky. Všechny tyto zmíněné věci omezují viditelnost nejenom dítěte, ale i dospělého. Chodec tak nevidí pořádně do silnice a řidič zase nemusí ve správný čas zastavit. Pokud narazíte u přechodu na zmíněné překážky, doporučujeme je například přes celonárodní aplikaci Munipolis nahlásit obecnímu úřadu, aby je mohl včas odstranit,“ říká Ondřej Švrček z Munipolis, největšího systému pro celorepublikové nahlašování podnětů v Česku.

Češi hlásí podněty obecně více, radnicím pomohli například s bojem proti autovrakům

S nastupujícím podzimem a prodlužující se nocí pak podle Švrčka přibudou ještě hlášení spojená s nedostatečným osvětlením chodníků a ulic. Nefunkční nebo špatně svítící lampy v takovém případě doporučuje identifikovat podle kovového štítku s unikátním číslem, který je možné vyfotit a v rámci hlášení sdílet. Servisní službu navede přímo k vadnému kusu a šance na rychlou a efektivní opravu se tak výrazně zvýší.

Počet Čechů, kteří pomáhají každý den mapovat svým radnicím problémy ve veřejném prostoru roste dlouhodobě. Jen přes nejrozšířenější nástroj k nahlašování podnětů – aplikaci Munipolis – jich loni zaslali skoro 20 tisíc a letos to bude pravděpodobně o dalších 10 – 15 % více. Zhruba 60 % problémů se samosprávám podařilo vyřešit svépomocí. Nejčastěji se jednalo o upozornění na černou skládku, přeplněné koše či kontejnery, nefunkční veřejné osvětlení nebo poškozenou cestu. V reakci na úpravu legislativy pak stoupl také počet nahlášených autovraků, které se díky tomu daří z ulic odstraňovat.

Kde stáhnout aplikaci Munipolis? Na App Store nebo Google Play

Munipolis je celosvětově fungující chytrá komunikační síť, která pomocí moderních nástrojů propojuje občany se všemi institucemi, které potřebují pro svůj život, práci nebo trávení volného času. Umožňuje, aby si každého registrovaného uživatele samy našly důležité informace od radnic, firem, spolků, vzdělávacích zařízení nebo komunit.