Průmyslu chybějí lidé, firmy je nahrazují investicemi do automatizace

Tuzemský průmysl dostává poslední roky zabrat. Musí se vyrovnat s nedostatkem komponentů, materiálů a odborných pracovníků. Zatímco pandemií narušené dodavatelské řetězce firmy těžko nahrazují, nedostatek pracovníků řeší investicemi do automatizace. Tento klíčový trend zaznamenala společnost Renishaw na letošních průmyslových veletrzích v Miláně a Brně.

Důraz na automatizaci průmyslu je zřetelný celosvětově. V českých podmínkách se odehrává nikoli kompletní výměnou strojů, ale spíše formou upgradu stávajících výrobních technologií„Cílem těchto upgradů je zajistit, aby se v méně lidech dalo vyrábět více nebo alespoň stejně. Trendem je i zjednodušování technologicky náročných úkonů tak, aby je zvládl i krátce zaškolený pracovník,“ říká Josef Sláma, ředitel české pobočky společnosti Renishaw, která patří mezi světové lídry v oblasti vývoje měřicích systémů pro strojírenství a lékařství.

Největší zájem je o inovativní snímací systémy, kterými lze stroje dodatečně vybavit a modernizovat. Lze tak snadno automatizovat celý proces výroby od ustavení obrobku přes jeho opracování až po kontrolní měření. Nedostatek kvalifikovaných odborníků se pozitivně promítá i ve zjednodušování obsluhy strojů. I sondu NC4 lze programovat pomocí jednoduché mobilní aplikace.

Ultrazvuk zlevňuje výrobu nadzvukových letadel

Novou technologií, která zefektivňuje výrobu a šetří čas odborné obsluze, jsou ultrazvukové sondy. Mezi ně patří například ultrazvuková sonda RUP1, která rozšiřuje možnosti pětiosých souřadnicových měřicích strojů. Automatická detekce tloušťky dílu pomocí ultrazvuku umožňuje změření velmi rozměrných dílů nebo obtížně dosažitelných prvků.

Na veletrhu EMO v Miláně byly možnosti sondy RUP1 demonstrovány při měření rozměrné podvozkové nohy nadzvukového letounu, jejíž dutinu lze jinými metodami měřit jen velmi obtížně.

„Výhodou nové generace ultrazvukových systémů je fakt, že nepotřebují pro přenos signálu nádrž s vodou ani spojovací gel. Disponují inovativní kuličkou s elastomerovým hrotem, která zajišťuje vynikající spojení mezi sondou a materiálem. Obsluha se tedy nemusí zabývat sledováním obrazovky osciloskopu, namísto toho se věnuje důležitější práci,“ vysvětluje Josef Sláma.

Superrychlé měřítko, které obsluha nikdy neuvidí

Dalším častým upgradem je investice do moderních odměřovacích pravítek. Ta se uvnitř strojů pohybují rychleji než ferrari. Dokážou opakovaně rozlišit polohu snímače s přesností na jeden nanometr, a to rychlostí až 100 m/s! To je jako změřit velikost molekuly rychlostí 360 km/h.

Byť musí pravítka měřit velmi přesně, v průmyslu jsou využívána ve velmi nehostinném prostředí, kde odolávají průniku chladicích kapalin, prachu, šponám. Navíc se od pravítek očekává, že budou přesně měřit celé roky bez nutnosti pravidelného servisu. Jsou totiž zpravidla ukryta hluboko v nitru stroje a jen výjimečně se zevnitř vyjímají.

„Proto jsou moderní optické snímače polohy konstruovány podobně jako technologie využívané pro dobývání vesmíru, tedy jako maximálně odolné a spolehlivé, aby se nemusely nikdy vyjímat. Většina uživatelů obráběcích strojů proto odměřovací pravítko nikdy na vlastní oči neviděla,“ říká Josef Sláma.

Upínání dílců pomocí žvýkaček již není třeba

Inovacemi prošly také upínací systémy, a to opět ve snaze zjednodušit upevnění měřeného dílce. V praxi jde totiž o zdlouhavý a nepříjemný úkon. Je velmi náročné upevnit díl tak, aby se nehýbal a bylo možné změřit všechny jeho prvky. Vyžaduje to značné odborné znalosti, kterých se nedostává.

Průmyslové firmy se proto zajímají o systémy jako QuickLoad rail system, který představuje chytré řešení pro snadné a variabilní upínání dílců na souřadnicové měřicí stroje. Upínací desky se pomocí rychloupínacích magnetů a polohovacích kolíků fixují do speciálních lišt. Při měření lze vyměňovat upnuté sestavy doslova ve vteřinách. Lze tak snadno upevnit a následně změřit jakoukoli součástku.

„Tak lze zásadně zvýšit výrobní kapacitu, opakovatelnost a přesnost kontrolního procesu. Je to zásadní rozdíl oproti fixování součástek kobercovou páskou či různými lepicími hmotami, což jsou sice primitivní, ale funkční praktiky, které se v praxi stále často vyskytují,“ uzavírá Josef Sláma, ředitel společnosti Renishaw.

Zdroj: společnost Renishaw.cz