Kábulské exploze srážejí americké akcie i českou korunu

Akciové trhy v USA se nyní propadají poté, co v afghánské metropoli Kábulu došlo k několika závažným explozím. Oslabuje také česká koruna. Naopak se daří zlatu. Trhy totiž hledají bezpečná útočiště, jako je právě zlato, neboť se obávají stupňování napětí v Afghánistánu, které by v době evakuace amerických jednotek mohlo přerůst v závažnější střet a tamějšími bojovníky Tálibánu.   

Akcie jsou ale současně znejistělé také dalším vývojem měnové politiky americké centrální banky. Zítra se pořádá každoroční setkání centrálních bankéřů z celého světa. Běžně se koná v horském středisku Jackson Hole ve Wyomingu, avšak letos proběhne jako loni virtuálně. To však nijak nesnižuje jeho význam. Naopak. Trhy se obávají, že představitelé americké centrální banky, jejíž kansaská pobočka setkání pořádá, budou zřetelně signalizovat rychlejší ústup od současné extrémně expanzivní měnové politiky.  

Nejbedlivěji budou trhy sledovat pochopitelně zítřejší projev šéfa banky Jeroma Powella. Případný rychlejší ústup je špatnou zprávou pro akciové trhy, neboť se dříve, než se čekalo, ztíží podmínky financování, včetně financování akciových investic a zpětných výkupů akcií. 

Klíčové ukazatele amerických burz, indexy Standard & Poor’s 500 a Nasdaq 100, se propadly poté, co vyšlo najevo, že v Afghánistánu došlo k těžkým explozím, jejichž obětmi mohou být i američtí občané.  

Někteří vrcholní představitelé americké centrální banky dnes navíc opravdu dávají najevo právě to, čeho se trhy obávají, tedy že jsou pro rychlejší ústup od extrémně expanzivní měnové politiky, a to navzdory rapidnímu šíření delta mutace covidu.  

Lukáš Kovanda, Ph.D.