Volby do Evropského parlamentu a kyberbezpečnost

Odolná opatření v oblasti kybernetické bezpečnosti mají zásadní význam pro ochranu demokracie a volební integrity. Platí to pro každé volby, ty do Evropského parlamentu nevyjímaje. Před volbami i během nich se kybernetické hrozby mohou projevovat v různých podobách, od deepfakes až po zneužití bezpečnostních systémů, které mohou způsobit ztrátu dat a ovlivnit hlasování.

V době, kdy technologie prostupují každým aspektem našeho života, čelí integrita voleb bezprecedentním výzvám ze strany subjektů, které se snaží manipulovat s výsledky pomocí digitálních prostředků. Bezpečnost voleb a zajištění toho, aby příslušné procesy byly spravedlivé a odolné, je prvořadým předpokladem pro udržení důvěry veřejnosti v demokracii,“ upozorňuje Ondřej Šťáhlavský, regionální ředitel společnosti Fortinet pro střední a východní Evropu.

Nejvíce viditelní jsou samotní politici, což z nich často dělá hlavní cíle kybernetických útoků, jako je například cílený phishing. Politici by proto měli absolvovat pravidelná školení v oblasti kybernetické bezpečnosti, která je naučí rozpoznat potenciální bezpečnostní rizika.

Výzvou může být i narušení národních databází a systémů, které se k volbám využívají. „Volební databáze uchovávají osobní údaje voličů, což z nich dělá atraktivní cíle pro kyberzločince. Změna, hacknutí nebo zveřejnění těchto záznamů by mohlo vést k významnému narušení dat,“ varuje Ondřej Šťáhlavský, regionální ředitel společnosti Fortinet pro střední a východní Evropu.

Zejména ještě v předvolebním období, ale i během samotných voleb, mohou útočníci využít deepfakes – tedy manipulaci s obrázky, zvukem nebo videem pomocí AI (umělé inteligence) k vytvoření vysoce realistického obsahu, potenciálně vytváření událostí, které se nikdy nestaly, nebo jednotlivců, kteří nikdy neexistovali. „Tato možnost představuje významnou hrozbu pro integritu voleb tím, že šíří falešné informace, které by mohly ovlivnit výsledky,“ říká Ondřej Šťáhlavský, regionální ředitel společnosti Fortinet pro střední a východní Evropu.

Pro voliče je totiž složité rozlišovat mezi skutečným obsahem a deepfakes. To je obzvláště znepokojivé, protože deepfakes mohou napodobovat známé osoby a šířit dezinformace, které podkopávají důvěru v politické kandidáty a ovlivňují voliče. „Není vždy snadné vycítit, že něco není v pořádku, takže se voliči musí vyvarovat toho, aby byli snadno podvedeni. Je důležité vždy ověřit zdroj informací a hledat poznávací znamení, jako jsou neobvyklé rysy obličeje a vágní, rozmazané pozadí,“ uzavírá Ondřej Šťáhlavský, regionální ředitel společnosti Fortinet pro střední a východní Evropu.