Kutnohorská Mincovna pokřtila první vlastní stříbrný tolar

V sobotu 23. března 2024 se v GASKu (Galerii Středočeského kraje) uskutečnil slavnostní křest Kutnohorského Tolaru 2024. Křtu se zúčastnilo vedení společnosti, akademický sochař a medailér Vladimír Oppl, obchodní zástupci společnosti a pozvaní hosté. Moderování této významné společenské události se ujal herec a moderátor Aleš Háma.

Historie mincovnictví v Kutné Hoře

Historie mincovny v Kutné Hoře sahá až do 13. století a odkazuje na dějiny české měny. Koncem 13. století poskytoval zdejší revír zhruba jednu třetinu produkce stříbra v Evropě a soustředila se sem česká ražba. Roku 1318 byla Kutná Hora povýšena na město a získala různá privilegia. Kromě největší těžby stříbra se tady razil i známý pražský groš. Navíc zde zhruba po dobu 400 let fungovala i samotná královská mincovna.

Ražba mincí

Pražský groš byl významným platidlem a spolehlivě plnil královskou pokladnu. Činnost královská mincovny byla několikrát zastavena a přerušena, majetek zabaven. Dnes je ve Vlašském dvoře zpřístupněná alespoň její malá část, kde jsou k vidění používané nástroje a vybavení. Po době grošové následovala doba tolarová.

V Kutné Hoře byl tolar poprvé vyražen roku 1543. Byla to velká stříbrná mince o hmotnosti kolem 30 gramů, což je přibližně dnešní jednotka drahých kovů – troyská unce.

Kutnohorská Mincovna a.s.

„Založení Kutnohorské mincovny je splněný sen. Sen, který se do současné doby přenáší už z daleké minulosti. Po dlouhém bádání, inspirování a rozhovorech přišel datum 11.11.2022 (aniž bychom o toto datum nějak usilovali) a byla založena Kutnohorská Mincovna a.s. Je důležité poznamenat, co jsme si na začátku stanovili. Navazujeme na to, co bylo dříve tradicí již od roku 1300. Poslední ražba v Kutné Hoře byla v roce 1726, od té doby tu nebyla vyražena žádná mince. Proto jsme začali podnikat všechny kroky k tomu, abychom na tuto jedinečnou tradici navázali. Tradice a historie je to, co nás spojuje. Proto jsme přivedli na svět jako úplně první minci Kutnohorský Tolar. My tu dnes společně dopisujeme první kapitolu Kutnohorské Mincovny. Kutnohorský Tolar je naše malé dítě. Je to završení téměř dvouleté cesty. A další kapitoly budou následovat.“ uvádějí společně zástupci společnosti.

Kutnohorská Mincovna a.s. má v nabídce na e-shopu investiční zlato, stříbrné cihly a slitky. Výrazným počinem je ražba vlastního tolaru. K významným českým výročím připravuje i jedinečné sběratelské ražby. Letos přijde na trh i Svatobarborský Dukát. Kutnohorská Mincovna tak navazuje na historickou, staletími prověřenou mincovní činnost.


Kutnohorský Tolar
 

Ražba prvního současného Kutnohorského Tolaru se uskutečnila počátkem letošního roku. Je z čistého stříbra (Ag 999) a váží 29 gramů. Kutnohorský Tolar nese motivy horního práva uděleného českým králem Václavem II. a půdorysu Chrámu svaté Barbory v Kutné Hoře. Číslování jednotlivých tolarů je provedeno v elipse pod erbem. Uměleckou realizaci připravil akademický sochař Vladimír Oppl, který je v oboru medailérství uznávanou českou veličinou.

Video ze slavnostního křtu: youtu.be/kuntohorska-mincovna

Počet vyražených Kutnohorských Tolarů v každém roce je limitován na 999 kusů a nikdy se nebude měnit. Sběratelé mají možnost během následujících let si vytvořit jedinečnou sbírku ročníků Kutnohorského Tolaru se stejným číslem.

Jak vznikl Kutnohorský Tolar popisuje obchodní ředitel společnosti Petr Stibůrek: „V Kutné Hoře se razily různé mince, groše, tolary i dukáty, ale nikdy nebyly kutnohorské. Kutnohorský Tolar, který jsme přivedli na svět, se snaží propojit právě tu minulost se současností. Jsem hrdý na to, že to je první opravdu kutnohorská mince. Naše motivy a náčrty zhmotnil akademický sochař, medailér Vladimír Oppl. Mince je ze stříbra a je jich pouze 999 kusů. Příští rok bude mince ražena znovu, ve stejném počtu. Díky našemu rezervačnímu systému mohou všichni, kdo si tolar objednají, získat předkupní právo na minci se stejným číslem. A toto se bude opakovat každý rok. V příštím roce bude k dispozici i dřevěná etue na uložení mincí, takže vznikne krásná sbírka.“

Vlastní křest Tolaru s číslem 000 proběhl tradičně šampaňským, mince byla důkladně pokřtěna sektem a všichni kmotři popřáli Tolaru i Kutnohorské Mincovně mnoho úspěchů. Příjemně strávené odpoledne naplněné zajímavými informacemi obohatil svým vystoupením pěvecký soubor MUSCINA pod vedením sbormistra Jana Drahoty.

Závěr celé společenské akce byl zaměřen na dobročinnost. Tolar s číslem 999 byl vydražen a celý výtěžek byl poukázán na pomoc malému Michaelkovi. Michael se narodil s těžkou poruchou mozku a jeho máma o něj doma sama pečuje. Je to 24hodinová péče a není to pro ni vůbec snadné. K životu doma ale potřebují spoustu pomůcek, které sami koupit nezvládnou. Pomoci může každý, stačí zaslat libovolnou částku na transparentní účet 4873878013/0800.

PF
Foto: Jaroslav Hauer
Video: Marek Veřtat, Pixeso Studio