Fortinet se připojuje k iniciativě Evropské komise a poskytne bezplatné vzdělávací příležitosti v oblasti kyberbezpečnosti

Společnost Fortinet® (NASDAQ: FTNT), světový lídr v oblasti kybernetické bezpečnosti a průkopník konvergence sítí a zabezpečení, oznámila, že se připojila k iniciativě Evropské komise s názvem „Akademie dovedností v oblasti kybernetické bezpečnosti“. Fortinet se zavazuje v průběhu příštích tří let prostřednictvím svého vzdělávacího institutu Fortinet Training Institute zdarma nabídnout své uznávané odborné školení v oblasti kybernetické bezpečnosti a kurzy zvyšování povědomí o bezpečnosti až 75 000 jednotlivcům v Evropě. Tento závazek má pomoci snížit nedostatek odborníků na kyberbezpečnost v celé Evropské unii a přispět k naplnění globálního cíle společnosti Fortinet z roku 2021 celosvětově vyškolit 1 milion lidí v oblasti kybernetické bezpečnosti v průběhu pěti let.

V České republice spolupracuje Fortinet s řadou středních a vysokých škol v rámci naší vzdělávací iniciativy Academic Partner Program. Věříme, že zvyšování odbornosti v oblasti kybernetické bezpečnosti ve školách je cestou, jak bojovat s nedostatkem expertů, který aktuálně celou oblast kyberbezpečnosti trápí. Proto nás velmi těší, že se můžeme na vzdělávání nové generace specialistů podílet a že počet zapojených škol napříč celou republikou neustále narůstá,“ říká Ondřej Šťáhlavský, regionální ředitel společnosti Fortinet pro střední a východní Evropu.

„Společnost Fortinet se zavázala zpřístupnit vzdělávání a odbornou přípravu v oblasti kybernetické bezpečnosti všem, a řešit tak celosvětový nedostatek odborníků. Partnerství veřejného a soukromého sektoru hraje v tomto úsilí zásadní roli. Naše spolupráce s Akademií dovedností v oblasti kybernetické bezpečnosti Evropské komise je v souladu s naším cílem poskytnout do roku 2026 školení v oblasti kybernetické bezpečnosti 1 milionu lidí po celém světě. Těšíme se, že budeme poskytovat více vzdělávacích příležitostí jednotlivcům ve všech 27 zemích Evropské unie, a rozvíjet tak kyberneticky vzdělané pracovníky v regionu,“ uvedl Rob Rashotte, viceprezident společnosti Fortinet pro globální školení a globální podporu v terénu.

Rozvoj pracovníků v oblasti kybernetické bezpečnosti v EU s cílem zvýšit obranu celého regionu

Kybernetičtí zločinci uplatňují stále důmyslnější metody a rychle nacházejí způsoby, jak obejít bezpečnostní opatření. Přesto vedení mnoha podniků nemá k dispozici bezpečnostní personál, který by adekvátně chránil jejich počítačové sítě. Přibližně 40 % pracovníků s rozhodovací pravomocí v oblasti IT v EU považuje vyhledávání, nábor a udržení kvalifikovaných bezpečnostních odborníků za náročné a téměř 50 % uvádí, že je obtížné splnit cíle v oblasti diverzity.

Akademie dovedností v oblasti kybernetické bezpečnosti, kterou Evropská komise představila v roce 2023, má pomoci odstranit nedostatek kvalifikovaných kyberbezpečnostních pracovníků v EU tím, že spojí soukromé a veřejné subjekty za účelem podpory vzdělání v oblasti kybernetické bezpečnosti a rozvoje pracovní síly. Akademie nabízí jednotlivcům, akademickým institucím a organizacím jednotný vstupní bod pro přístup ke školení, certifikacím a možnostem financování v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Společnost Fortinet se zapojí do této důležité iniciativy tím, že prostřednictvím Akademie dovedností v oblasti kybernetické bezpečnosti nabídne kurzy svého certifikačního programu, který zaštiťuje Fortinet Training Institute. Smyslem je rozšířit přístup ke kyberbezpečnostnímu vzdělávání, které rozvíjí základní dovednosti a pomáhá jednotlivcům zahájit nebo budovat kariéru v oboru počítačové bezpečnosti.

Fortinet Training Institute slouží pracovníkům, studentům a pedagogům v oblasti IT a bezpečnosti a znevýhodněným skupinám obyvatel prostřednictvím různých programů včetně programu Academic Partner a programu Education Outreach. Společnost Fortinet tuto činnost dále podporuje svým zapojováním do různých partnerství veřejného a soukromého sektoru, včetně účasti na americké Národní strategii pro kybernetickou pracovní sílu a vzdělávání nebo zavedením bezplatného školení zaměřeného na zvyšování bezpečnostního povědomí pro pedagogy základních a středních škol a studenty ve Spojených státech. Toto bezplatné školení se nyní rozšířilo i na školy ve Spojeném království,  Kanadě,  Austrálii a Brazílii. Všechny tyto snahy přispívají k naplnění cíle společnosti Fortinet do roku 2026 vyškolit 1 milion lidí na celém světě v oblasti kybernetické bezpečnosti.