Kryptotrh v říjnu: Impozantní nárůst tržní kapitalizace a významné zisky

Trh s kryptoaktivy zaznamenal v říjnu impozantní nárůst celkové tržní kapitalizace o 19 %, což představuje druhý největší měsíční přírůstek v roce 2023. Býčí dynamiku do značné míry podpořilo očekávání schválení spotového Bitcoin ETF a také likvidace krátkých pozic způsobená prudkým růstem cen. Vyplývá to z pravidelného reportu Binance Research.

Důkazem optimistického sentimentu kolem Bitcoinu byl jeho rychlý vzestup po chybné zprávě Cointelegraph z 16. října. Následné zásadní události, včetně potvrzení předchozího rozhodnutí amerického soudu v případu Grayscale a předběžného kótování spotového ETF na bitcoin IBTC společnosti Blackrock u Depository Trust & Clearing Corporation („DTCC“), tento optimismus dále posílily. Tyto události vyhnaly kurz ceny Bitcoinu nad úroveň 35 000 USD, čímž oživily širší trh s kryptoměnami.

Cena bitcoinu v říjnu vzrostla o více než 28 %. Rostoucí cena přispěla k nárůstu dominance bitcoinu na 2,5leté maximum. Podíl tržní kapitalizace bitcoinu na celkovém trhu s kryptoměnami vzrostl během měsíce října na 53,47 %, což je úroveň, která nebyla zaznamenána od dubna 2021.

Dařilo se i dalším kryptoměnám. Všechny kryptoměny z první desítky skončily v říjnu v kladných číslech. Z této skupiny vyčnívaly zejména kryptoměny SOL a LINK, které se mohou pochlubit měsíčním ziskem 78 %, resp. 45 %. Solana vzhledem ke své solidní výkonnosti smazala ztráty plynoucí z bankrotu FTX a vrátila se v ceně zpět na úroveň z listopadu 2022.

Mince TRX, ETH a BNB sice nedosáhly výkonnosti některých svých vrstevníků, ale říjen zakončily s úctyhodnými zisky 9,0 %, 8,7 %, resp. 6,5 %. Utlumená výkonnost Etherea ve srovnání s Bitcoinem se očekávala, vzhledem k převažujícímu zájmu trhu o spotový ETF Bitcoin.