Svět si opět všímá neobratných premiérových vyjádření k ČEZ, jehož akcie padají nejvíce od června

Akcie ČEZ padají nejvíce od června poté, co premiér Fiala zchladil očekávání trhu, že stát vyplatí menšinové akcionáře s prémií k tržní ceně, všímá si dnes agentura Bloomberg. Už tedy i svět zaznamenává další „kapitolu“ v nešťastném vládním vyjadřování k ČEZ.

Dodejme, že Fialova vláda už tržní cenu ČEZ dvakrát výrazně srazila dolů. Nejprve loni v souvislosti se zavedením mimořádné daně a mimořádných odvodů, podruhé letos kvůli zjevné, oficiálně však nepotvrzené snaze vytěsnit menšinové akcionáře za pro ně nevýhodných podmínek.

Vládní představitelé by se ideálně měli zdržet jakýchkoli veřejných komentářů na téma ČEZ a jeho restrukturalizace, dokud není na stole hotový finální návrh. Zejména premiér totiž svými dílčími, často ne zcela vzájemně konzistentními výroky vnáší mezi investory nejistotu a může budit dojem záměrné manipulace s cenou akcií podniku, jehož je vláda většinovým akcionářem. Byť spíše jde prostě o neobratnost ve vyjadřování k problematice, která není premiérovi zcela vlastní.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank