Axis rozšiřuje svůj systém nositelných kamer: uvádí novou „kameru pro nás ostatní“

Společnost Axis Communications uvádí na trh novou kameru k nošení na těle AXIS W110 – lehčí a uživatelsky přívětivější typ nositelné kamery, navržený speciálně k ochraně zaměstnanců v odvětvích, jako jsou maloobchod, zdravotnictví nebo doprava. Reaguje tím na obrovskou poptávku po používání nositelných kamer i mimo oblast policejních a pořádkových složek. Druhou novinkou je aktivační sada AXIS W400, s jejíž pomocí lze na dálku spustit nahrávání ze všech dostupných nositelných kamer v blízkém okolí systému.

Nositelné kamery jsou dobrým preventivním nástrojem při udržování pořádku. Samotná jejich přítomnost lidi odrazuje od agresivního chování a pozitivně ovlivňuje vystupování na veřejnosti – ať už jde o nositele kamery nebo potencionálního agresora. 

„Až dosud byly kamery nošené na těle určené téměř výhradně pořádkovým složkám a bezpečnostním organizacím,“ říká Olof Leidecker, produktový manažer společnosti www.axis.com. „Nová nositelná kamera AXIS W110 přinášejí výhody také ostatním z nás, a to díky zpracování, které je kompaktní, lehké, snadno použitelné, a navíc se hodí do mnoha různých odvětví.“

Kamera k nošení na těle AXIS W110 odrazuje od nevhodného chování, chrání a dokumentuje. Uživatelé i veřejnost mají pocit, že nejsou sami bez pomoci, což přispívá k jejich většímu klidu na pracovišti. AXIS W110 nabízí také vynikající kvalitu obrazu a zvuku, záběry jsou mimořádně ostré a čistý zvuk může sloužit k forenznímu využití v případě řešení incidentů nebo k zvýšení efektivity provozních úkolů.

Kamera AXIS W110 je postavená na otevřených standardech a nabízí snadnou integraci jak s aplikací AXIS Camera Station, tak i dalšími systémy VMS (správa videa) a EMS (správa důkazů) třetích stran, a to lokálně nebo v cloudu. Není proto problém tyto kamery zapojit do stávajících bezpečnostních systémů a ukládat libovolné množství záznamu, aniž by se ohrozila kvalita obrazu.

AXIS W110 splňuje standardy FBI pro kybernetickou bezpečnost díky end-to-end šifrování. Samozřejmostí je také soulad s předpisy HIPAA.

Mezi klíčové vlastnosti kamery W110 patří:

  • kompaktní provedení (85 g, 75×55×19 mm);
  • nízká hmotnost s flexibilními možnostmi montáže;
  • otevřené standardy pro snadnou integraci;
  • snadné vyhledávání a načítání záznamů;
  • end-to-end šifrování.

Sada AXIS W400 na dálku spustí nahrávání

Společnost Axis Communications zároveň představila aktivační set AXIS W400 pro kamery nošené na těle. Tato sada umožňuje na dálku automaticky aktivovat nahrávání videa u všech nositelných kamer v blízkém okolí z jednoho systému poté, co se spustí světelný maják nebo siréna nebo při zmáčknutí tísňového tlačítka.

Ve stresových situacích vždy existuje riziko, že uživatelé kamer nošených na těle zapomenou v rychlosti aktivovat nahrávání. AXIS W400 toto riziko eliminuje a zajišťuje, že se během vyhrocené situace pořídí videozáznam vždy s pomocí jedné nebo více dostupných kamer v systému – například policie tak může podpořit dodržování předpisů a dokumentovat správnost svého postupu. Pokud je AXIS W400 integrovaný v policejním voze, může se automaticky spustit při aktivaci světelného majáku nebo sirény. Systém lze také připojit k tísňovému tlačítku, například v maloobchodním prostředí, které při zmáčknutí automaticky aktivuje nositelné kamery personálu.

Mezi klíčové vlastnosti aktivační sady AXIS W400 patří: 

  • automatická aktivace záznamu;
  • spouštění pomocí I/O spouštěče;
  • využití Bluetooth beaconů.

Nová kamera k nošení na těle AXIS W110 bude k dispozici prostřednictvím distribučních kanálů společnosti Axis ve 4. čtvrtletí roku 2023 za doporučenou koncovou cenu 15 900 Kč.  Aktivační set AXIS W400 pro kamery nošené na těle bude rovněž k dispozici ve 4. čtvrtletí 2023.