Samsung představuje vynikající SSD disk 990 PRO s kapacitou 4 TB

Společnost Samsung Electronics, světová jednička ve vyspělých paměťových technologiích, představila nový přírůstek do řady SSD disků 990 PRO s kapacitou 4 TB. V řadě 990 PRO jsou k dispozici špičkové disky se sběrnicí PCIe 4.0, technologií Samsung V-NAND osmé generace (V8) a vylepšeným ovladačem vlastní výroby.

K hlavním přednostem řady 990 PRO patří bleskurychlé čtení i zápis dat a také úsporný provoz. Disky jsou optimalizované pro velké datové toky, hodí se například pro grafické práce ve 3D či rozlišení 4K, pro datovou analýzu nebo náročné hry. Díky tomu se tyto SSD disky výborně uplatní v počítačích, noteboocích, herních konzolích i složitějších výpočetních systémech. Celková velikost zapsaných dat (TBW) narostla až na 2 400 TB, což znamená posílenou spolehlivost i trvanlivost. Řadu 990 PRO tak ocení zejména uživatelé s vysokými nároky na kvalitu přenosu i úložný prostor. 

„Hráči i profesionální tvůrci grafického obsahu dnes potřebují SSD disky s velkou kapacitou a špičkovými parametry. Nová verze Samsung 990 PRO s kapacitou 4 TB je pro ně ideálním řešením,“ prohlásil Hangu Sohn, viceprezident týmu pro paměťová média v Samsung Electronics. „Nároky na obsah ve vysokém rozlišení a na ultrarychlé zpracování dat neustále rostou a špičkové úložné prostory s rozhraním NVMe jsou proto pro nové disky zcela zásadní.“

Nejlepší výkon i kapacita ve své třídě

Do výbavy nových disků patří proprietární technologie Samsungu V8 a vylepšený ovladač, díky čemuž model 990 PRO s 4 TB dosahuje téměř maximálního možného výkonu u zařízení se sběrnicí PCIe 4.0 – sekvenční čtení dosahuje rychlosti 7450 MB/s, zápis pak 6900 MB/s. I díky rozšířené kapacitě na 4 TB narostla rychlost náhodného čtení a zápisu na 1600 K, resp. 1550 K IOPS, což je nepochybně dobrá zpráva pro hráče, profesionály z kreativních oborů i technologické nadšence obecně.

SSD disk 990 PRO s kapacitou 4 TB nabízí vůbec nejrychlejší náhodné čtení ze všech zařízení s rozhraním PCIe 4.0 na současném trhu, což znamená podstatně méně zaseknutých her, rychlejší načítání videozáznamů ve vysoké kvalitě i plynulejší hry. U špičkových her s podporou nejmodernějších herních technologií dokáže disk 990 PRO zkrátit prodlevy, tudíž konzistentně udržovat vyšší obrazové frekvence.

Úsporný provoz a spolehlivé ovládání teploty

Disk 990 PRO se vyznačuje mimořádně úsporným provozem, v porovnání s předchozí řadou 980 PRO má až o polovinu nižší spotřebu. Ovladač má niklový povrch a samotný disk je vybaven štítkem pro rovnoměrnou distribuci tepla, aby se disk nepřehříval a nedocházelo k výkyvům ve výkonnosti. Verze 990 PRO with Heatsink je navíc, jak název napovídá, vybavena efektivním kompaktním zařízením pro pohlcování tepla, což přijde vhod při moderních hrách a dalších operacích náročných na výkon. Disk je kompatibilní s nejmodernějšími herními konzolemi a efektivně přispívá ke kratší instalaci a načítání her. Zároveň brání prostojům a tuhnutí, k němuž může dojít v důsledku přehřátí systému. 

Jednostranný SSD disk s kapacitou 4 TB pro ultratenké notebooky

Díky nejnovější generaci technologie Samsung V8 1Tb NAND a proprietární technologii memory stackingu má 990 PRO s kapacitou 4 TB jednostrannou konstrukci M.2, je tedy štíhlejší než oboustranné SSD disky stejného typu. Odpadají tedy problémy spojené s využitím oboustranných M.2 disků v ultratenkých noteboocích (některé nelze nainstalovat vůbec, jindy hrozí poškození dalších součástek). Jednostranné provedení přitom nijak neomezuje kapacitu ani výkon disku. 

Software Samsung Magician a dostupnost

O optimální práci disku se stará i software Samsung Magician, díky němuž je vždy k dispozici aktuální firmware, ovladače i další nastavení. Software navíc umožňuje pružně nastavit a optimalizovat výkonnost disku podle přání uživatele. Ve verzi 990 PRO with Heatsink je k dispozici i podpora RGB, takže si hráči mohou nastavit barvy a efekty LED diod. Nová verze softwaru Magician 8.0 bude k dispozici během září coby integrovaný software pro SSD disky, přenosná SSD média, paměťové karty a USB flashdisky.

Modely 990 PRO a 990 PRO with Heatsink s kapacitou 4 TB budou k dispozici v první polovině září 2023. Modely řady 990 PRO s kapacitami 1 a 2 TB je možné zakoupit už dnes.