Konec ukrajinsko-ruské obilné dohody znamená problém pro české zemědělce

Export obilí a dalších zemědělských plodin z Ukrajiny se ztíží. Rusko dnes takřka přesně po roce platnosti vypovědělo takzvanou obilnou dohodu. Ta exportérům ukrajinských zemědělských plodin zaručovala v Černém moři bezpečnost. Nyní hrozí, že většina těchto exportních toků bude muset být přesměrována. Ukrajina by tak mohla ještě větší objem svého obilí a dalších plodin vyvážet i skrze země východní části EU, včetně Česka.

Pokud ovšem bude „přesměrované“ ukrajinské obilí či jeho část končit v Česku, aniž by putovalo na další trhy, dojde k zaplavení tuzemského zemědělského trhu. Situaci může zhoršit to, že další země Visegrádské čtyřky agilněji než Česko vystupují proti dovozu ukrajinského obilí a dalších zemědělských plodin. Na jaře jak Polsko, tak i Maďarsko a Slovensko přistoupily k zákazu či jiné formě omezení dovozu ukrajinských agrárních produktů. Minulý týden pak maďarský ministr zemědělství i jménem svého polského protějšku jednal s Tureckem o možném otevření nového černomořského koridoru pro vývoz ukrajinské zemědělské produkce.

Maďarsko a Polsko se tedy aktivně zasazují za řešení situace, neboť zaplavení jejich trhů ukrajinskou produkcí hrozí stlačit výkupní ceny maďarských či polských farmářů na neudržitelně nízkou úroveň. Podobnému tlaku mohou čelit ale také čeští zemědělci. A zvláště právě v tom případě, že své zákazy a omezení dovozu ukrajinské produkce budou další země Visegrádské skupiny dále uplatňovat.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank