Palivové dříví v Česku je rekordně drahé, kubík vyjde i na více než 1500 korun

Cena palivového dříví z jehličnanů listnáčů vystoupala loni na svoji nejvyšší úroveň za celou dobu minimálně od roku 2009, vyplývá z nově aktualizovaných dat ČSÚ. Průměrná cena palivového dřeva z jehličnanů činila loni 1032 korun za metr krychlový a vůbec poprvé tak přesáhla psychologickou hranici 1000 korun. Průměrná cena palivového dřeva z listnáčů zase loni odpovídala 1523 korun za metr krychlový a vůbec poprvé tak přesáhla hranici 1500 korun.

Jedná se o dramatické cenové nárůsty. Třeba palivové dříví z jehličnanů bylo loni průměrně celoročně více než o 100 procent dražší než v letech 2020 či 2021.

Důvodem rekordního růstu cen palivového dříví je energetická krize a odeznění kůrovcové kalamity. Energetická krize loni dramaticky zdražovala plyn a elektřinu a zprostředkovaně vedla k růstu cen také tuhých paliv, jako je uhlí nebo právě dřevo, protože lidé těmito tuhými palivy nahrazovali právě plyn a elektřinu, bylo-li to možné.

Odeznění kůrovcové kalamity, jež vrcholila roku 2018, navíc způsobuje, že kalamitní napadené dřevo je již vytěžené. To omezuje nabídku palivového dřeva na trhu a rovněž tedy tlačí cenu nahoru. Letos by měl růst cen palivového dříví výrazně zmírnit. Zejména proto, že citelně klesají ceny energií. Jde však zatím hlavně o pokles cen burzovních, takže domácnosti a firmy na svých fakturách pocítí zlevnění energií spíše až v příštím roce. Pak lze také čekat i celkem markantní zlevnění palivového dříví.

Za palivové dřevo se obvykle pokládá dřevo, která má až do úrovně sedmdesáti hniloby, případně je jinak znehodnoceno. Není tak vhodné k dalšímu zpracování.

Kvalitnější dřevo, které se využívá jako stavební řezivo, stavební konstrukční materiál, surovina k výrobě nábytku, pracovních a hudebních nástrojů, ale i dopravních prostředků, loni ve druhé polovině roku již zlevňovalo. Byť z velmi vysokých úrovní prvního pololetí. Například cena smrkového dřeva nejvyšší kvality klesla loni mezi druhým a čtvrtým čtvrtletím z rekordních 3084 na 2573 korun za metr krychlový. Letos lze předpokládat pokračování tohoto poklesu, byť již mírnějším tempem.

Lukáš Kovanda, Ph.D.