Ohlédnutí za veletrhem EuroShop 2023

Společnost Signify (Euronext: LIGHT), světový lídr v oblasti osvětlení, představila na předním maloobchodním veletrhu EuroShop 2023 nová svítidla a nejnovější pokroky v oblasti řízení osvětlení pomocí internetu věcí. Nové inovace podporují maloobchodní sektor v přechodu k udržitelnější, energeticky účinnější a propojenější budoucnosti.

Nové pojetí nákupních uliček

Zvláštní pozornost na veletrhu EuroShop, který se konal minulý týden od 26. února do 2. března
v německém Düsseldorfu, byla věnována novému svítidlu Philips StoreFlow. Jedná se o vůbec první světlo určené pro maloobchodní prodejny, jehož kryt je vyroben až z 68 % z biologicky rozložitelných plastů. Poskytuje vysoce kvalitní a kontrastní osvětlení se zaměřením na zboží a příjemnou atmosféru. Zaujme však i vynikající energetickou účinností a intuitivními funkcemi, které prodejcům zajistí vysokou míru flexibility při osvěcování uliček. V závislosti na konkrétních požadavcích lze světelné paprsky také přizpůsobit výšce regálu a šířce uličky.

„Pohodlí očí při nakupování a viditelnost produktů zásadně ovlivňují zákaznickou zkušenost. Regály se proto osvětlují nejjasněji v úrovni očí a mají velmi plynulý vertikální rozklad. Dobré osvětlení je přitom zachováno po celé jeho výšce,“ vysvětluje Marleen Verhagen, Cluster Product Manager společnosti Signify.

Inovace moderního řízení osvětlení

V souvislosti s vysokými cenami elektřiny hledají prodejci pokročilé systémy monitoringu osvětlení, které by snížily jejich provozní náklady. Společnost Signify zde také představila první hybridní systém řízení, který maloobchodníkům umožňuje si vybírat a kombinovat produkty z širokého portfolia kabelově a bezdrátově řízených LED svítidel. Díky tomu mohou prodejci se systémem Interact dosáhnout až 40% úspor na energiích, a to bez ohledu na jejich stávající infrastrukturu osvětlení. Obchody s jednoduchými vypínači světla mohou tak přejít koncept stmívání snadněji než kdykoli předtím.

Kromě toho společnost Signify odhalila také energetický řídící panel určený pro správu systému Interact Multisite. Ten umožní prodejcům sledovat spotřebu elektrické energie osvětlení i dalších částí provozu (např. chladící zařízení, trouby, klimatizace), a to v dané chvíli, ale i průběhu času. Systém poskytuje přehled o všech připojených prodejnách a nabízí analytické funkce k optimalizaci jejího fungování a snižování nákladů.

Stylový design a udržitelná produkce

Využití odpadových materiálů k výrobě recyklovaných svítidel je jedním ze způsobů, jak společnost Signify přispívá k cirkulární ekonomice. Na veletrhu EuroShop firma uvedla projektor a závěsná svítidla z produktové řady Phillips MS a také stropní světla GreenSpace Perfect Fit. Ty se pyšní stínidly vyrobenými z 65 % z recyklovaných materiálů. Signify také přišla s novou kolekci Coastal Breeze vytvořenou zcela z recyklovaných rybářských sítí.

„Naším cílem je do roku 2024 používat pro všechny naše tištěné díly alespoň 55 % recyklovaného nebo hmotnostně vyváženého bioodpadu či zbytků,“ říká Riemer Adema, Head of 3D product management ve společnosti Signify. „Snižujeme tak spotřebu fosilních paliv a pomáháme šetřit cenné zdroje.“

Signify dále ukázala speciální svítidla vyrobená 3D tiskem, která jsou uzpůsobena konkrétním potřebám uživatele. Například svítidlo A Touch of Archery (AToA), vyvinuté v úzké spolupráci s Landini Associates pro McDonald’s, dodává restauracím tohoto řetězce jedinečný vzhled. Je unikátní svou speciální strukturou, které nebylo možné dosáhnout tradičními výrobními technikami. Produkce pomocí technologie 3D tisku tak přinesla požadovaný výsledek, který a spojuje udržitelnost s maximální flexibilitou designu.