Ekonomika loni rostla méně, než se čekalo. Letos bude ještě hůře, protože se projeví dramatické zdražení energií

Loňský výkon české ekonomiky byl nakonec nečekaně horší, než se dosud obecně myslelo. Podle dnes zpřesněných údajů ČSÚ rostlo loni tuzemské hospodářství pouze o 2,4 procenta, zatímco dosud statistici odhadovali loňský růst na 2,5 procenta.

Za přehodnocením loňského růstu stojí zhoršení výkonu české ekonomiky v loňském čtvrtém čtvrtletí. Podle dnes zpřesněného údaje ČSÚ rostla v posledních třech měsících roku tuzemská ekonomika meziročně pouze o 0,2 procenta, zatímco dosud se mělo za to, že to bylo o 0,4 procenta. Přehodnocení jejího výkonu na 0,2 procenta nikdo z expertů oslovených agenturou Bloomberg nečekal. Takřka jednomyslně se mělo za to, že dnes bude potvrzen údaj 0,4 procenta.

Meziroční růst výkonu průmyslu a nemovitostního sektoru nebyly nakonec loni ve čtvrtém čtvrtletí dostatečné, aby na předpokládané úrovni vyvážily pokles odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství a také pokles stavebnictví. Protože se tedy tohoto vyvážení nepodařilo docílit, je růst ekonomiky jako celku pouze 0,2procentní. A to tedy v celoročním pohledu znamená růst jen o 2,4 procenta. Ten je však třeba i tak brát jako příznivý výsledek, vzhledem k podmínkám, které loni panovaly, zejména kvůli ekonomickým dopadům války na Ukrajině a kvůli související energetické drahotě.

V letošním roce česká ekonomika pravděpodobně zabředne svým celkovým výkonem do mírně záporného pásma, když by měla vykázat celoroční reálný pokles, a to o 0,3 procenta. Takže ekonomika jako celek bude svůj účet za válku a drahé energie plně splácet až letos.

To zejména proto, že loni ještě podstatná část ekonomiky „jela“ na energie nakoupené za předválečné ceny. Letos naopak burzovní ceny klesají, například plyn v EU v posledním půlroce zlevňuje o zhruba 85 procent. Ale reálná ekonomika se na svých fakturách potýká s drahými energiemi právě až letos, resp. s jejich zastropovanou podobou, která však i tak ve většině případů znamená zdražení oproti loňsku.

Lukáš Kovanda, Ph.D.