Na dálnici už lze čerpat naftu za méně než 35 korun za litr

Ceny pohonných hmot se vracejí na úrovně těsně před vypuknutím války na Ukrajině. Totéž platí o tzv. plošných cenách paliv, které jsou dlouhodobě pod cenovým průměrem trhu, přičemž úspora může oproti standardním cenám dosahovat i několika korun na litru. Například litr nafty se v průměru prodává za 36,30 Kč/l. Na dálničních čerpačkách je to však často stále téměř 41 Kč/l. Přitom plošná cena nafty činí u tankovacích karet Axigon v síti Shell 34,79 Kč/l.

Průměrná cena nafty se po roce od zahájení ruské invaze na Ukrajinu vrátila na úroveň, kde se nacházela právě před vypuknutím války. Zatímco v průběhu loňského března její průměrná cena poprvé v historii překročila nejen hranici 40 Kč/l, ale přiblížila se až k 50 Kč/l, aktuálně stojí litr nafty asi 36,30 Kč. Plošné ceny přitom naznačují, že nafta v nejbližších týdnech nezdraží, spíše bude nadále mírně zlevňovat.

„Během letošního února poklesly plošné ceny nafty u námi poskytovaných tankovacích karet o 2,50 Kč/l. Ve stejném období zlevnila nafta v Česku průměrně asi o 1,50 Kč/l. Tento vývoj nasvědčuje tomu, že běžné ceny na výdejních stojanech ještě mohou klesat,“ domnívá se Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon. A dodává, že zatímco plošné ceny paliv pro firmy reagují bezprostředně na vývoj na trzích, běžné totemové ceny pro koncové zákazníky mají vždy určitou setrvačnost.

Výrazně nadprůměrné stále zůstávají ceny paliv na čerpacích stanicích podél dálnic, a to zejména u nafty. „Cena litru benzínu i nafty se v současnosti na mnohých dálničních čerpačkách stále blíží 41 Kč/l. Přitom firma i drobný podnikatel může bez omezení využívat tankovací karty s plošnou cenou, která kupříkladu v celé síti Shell – dálniční čerpačky nevyjímaje – aktuálně činí 34,79 Kč/l. To představuje úsporu i více než 6 korun na každém litru paliva, a tedy 300 korun na plné 50litrové nádrži,“ upozorňuje Damir Duraković.

Plošné ceny paliv vyhlašují petrolejáři zpravidla na týdenní bázi pro firemní zákazníky s tankovacími kartami. Platí bez rozdílu v dané síti čerpacích stanic, a to bez ohledu na běžné stojanové ceny a lokální cenové výkyvy. Dnes je stále více využívají i menší firmy nebo živnostníci. Umožňuje to sdružená poptávka v rámci nákupní aliance Axigon, která je tak jedním z největších odběratelů pohonných hmot v Česku. Členské firmy se proto nemusí vázat k minimálním odběrům paliva.