Nechybějí vám mikronutrienty?

Světová organizace pro doplňky stravy IADSA upozorňuje, že současná populace může trpět nedostatkem určitých mikronutrientů. To je patrné hlavně u některých skupin. Netýká se nedostatek vitaminů, minerálů či stopových prvků právě vás? 

IADSA (International Alliance of Dietary/Food Supplement Associations, Mezinárodní organizace asociací pro potravní doplňky) je mezinárodní organizace zabývající se doplňky stravy, která také shromažďuje nejrůznější novinky, výzkumy a informace z tohoto oboru. Nedávno zveřejnila zprávu o nedostatku mikronutrientů v současné populaci, která vychází ze studie provedené GAIN (Global Alliance for Improved Nutrition, Světová organizace pro zlepšení výživy) a MNF (Micronutrient Forum).

Tyto nedostatky ve výživě se nejvíce objevují u předškolních dětí, a to až u poloviny z nich. Chybí jim především zinek, železo a vitamin A. Další postiženou skupinou jsou netěhotné ženy v reprodukčním věku – tady byl nedostatek zjištěn u více než ¾ žen. I této skupině populace chybí železo a zinek, a kromě nich ještě kyselina listová.

Ačkoli slovo mikro značí něco opravdu malého, mikronutrienty jsou pro náš organismus velmi důležité. Jejich nedostatečné množství v těle může být příčinou oslabené imunity, omezeného fyzického i kognitivního vývoje u dětí nebo může stát za zvýšeným rizikem cukrovky a srdečních chorob. Celkově tak částečná absence mikronutrientů omezuje lidský potenciál.

Jedním z možných řešení je zařazení vhodných doplňků stravy pro rizikové skupiny, mezi něž patří například těhotné ženy a malé děti. „Těhotné většinou automaticky sahají po doplňcích stravy s kyselinou listovou. Většina žen začne s užíváním tohoto vitaminu ze skupiny B ve chvíli, kdy se jim na těhotenském testu objeví dvě čárky. Správně by však na tuto suplementaci měly myslet už mnohem dříve, tedy nejpozději když se začnou o otěhotnění snažit, a tělu tak dodávat, co potřebuje, co nejdříve,“ uvádí Mgr. Martina Šímová, předsedkyně představenstva České a slovenské asociace pro speciální potraviny. „Pokud po doplňcích stravy sáhnete, pamatujte hlavně na důležitost kvalitního výběru. Nechte si odborně poradit v lékárně, není záruka, že produkt s největší reklamou bude pro vás ten nejlepší,“ doplňuje.

Česká a slovenská asociace pro speciální potraviny (ČASP) je zájmové sdružení právnických osob založené v roce 2000. Asociace reprezentuje společné zájmy svých členů – výrobců a distributorů doplňků stravy, a to jak na národní, tak i na mezinárodní úrovni, a jejím hlavním cílem je aktivně se podílet na utváření přiměřeného a vyváženého legislativního rámce pro produkty podporující zdraví.