Nejlepší chytré sportovní hodinky: Jaké si v roce 2023 pořídit?

Chtěli byste v roce 2023 častěji a efektivněji sportovat a mít dokonalý přehled o tom, kolik kilometrů jste denně ušli nebo kolik kalorií jste spálili? V tom případě by vaší pozornosti rozhodně neměly uniknout chytré hodinky, které jsou spojené s řadou praktických funkcí. Jaké jsou nejlepší chytré hodinky na sport roku 2023?

Češi nedají dopustit na nositelnou elektroniku

Obliba nositelné elektroniky v čele s chytrými hodinkami, nazývanými také jako sportovní hodinky, smart hodinky či smartwatch, neustále roste napříč světem. Podle posledních průzkumů má doma nositelnou elektroniku motivující k aktivnímu zdravotnímu stylu 54 % Čechů, dalších téměř 30 % Čechů o jejím pořízení uvažuje.

Zatímco dříve byl zájem zejména o chytré náramky, dnes jednoznačně převládají chytré hodinky. Lidé si nejčastěji chytré hodinky pořizují z důvodu monitoringu zdraví, využití při sportovních aktivitách a také kvůli většímu pohodlí, kdy využívají zejména notifikaci příchozích hovorů a zpráv.

Jaké jsou hlavní výhody chytrých hodinek na sport?

Výše už jsme nastínili některé z výhod chytrých hodinek, které vedou Čechy k jejich pořízení. Benefitů je však ještě více.

Některé modely například umožňují přehrávat hudbu nebo dokonce jednoduše platit v obchodě, řada modelů také zastává funkci osobního trenéra, kdy pro vás vypracuje cvičební plán na míru. Některé hodinky umí zobrazovat i turistické mapy nebo jsou vodotěsné, takže je využijete i při vodních sportech.

Nejlepší chytré sportovní hodinky roku 2022

V roce 2022 proběhla celá řada testů, které srovnávaly chytré hodinky. Z těchto testů pravidelně nejlépe vycházejí chytré hodinky značek Apple, Samsung a Garmin.

Sportovní hodinky Garmin, které čerpají z více než 30 let zkušeností s výrobou navigačních přístrojů a nositelné elektroniky, jsou uzpůsobeny potřebám sportovců a patří k nejlépe hodnoceným chytrým hodinkám na světě. Vybrali jsme pro vás tři modely, které by rozhodně neměly zůstat bez povšimnutí.

Garmin Epix 2

Jednou z nejzásadnějších novinek roku 2022 značky Garmin jsou hodinky s navigací Garmin Epix 2, které se vyznačují prémiovým designem, třemi nabízenými velikostmi, kvalitním Amoled displejem, nadupanou výbavou i velmi dlouhou výdrží baterie, jež je v režimu always-on až 5 dní.

Chytré hodinky na sport Garmin Epix 2. Zdroj: Pulsmetry.cz

Garmin Forerunner 255

Dalším hitem značky Garmin z roku 2022 jsou běžecké hodinky Garmin Forerunner 255, které navazují na úspěch modelu Forerunner 245. Tyto hodinky díky svým funkcím nadchnou běžce, atlety, cyklisty i turisty. Vyznačují se sportovním vzhledem a dobrou výdrží baterie.

Garmin Venu 2 Plus

Na úspěch modelové řady Venu 2 a Venu 2s v roce 2022 navázaly chytré hodinky Garmin Venu 2 Plus, které jsou prvním modelem chytrých hodinek Garmin umožňujícím volání pomocí Bluetooth v dosahu telefonu. Tyto hodinky se hodí jak na sportovní aktivity, tak na každodenní nošení, takže jsou naprosto univerzální.

Jak vybrat kvalitní chytré sportovní hodinky

V současné době je na trhu k dostání nespočet chytrých hodinek, které se liší svým designem i funkcemi. Narazíte například na elegantní chytré hodinky vhodné na každodenní nošení, outdoorové hodinky i na hodinky, jejichž konstrukce splňuje přísné vojenské normy.

Na základě čeho tedy vybírat? Zodpovězte si několik základních otázek.

Pro koho hodinky kupujete?

V první řadě by se měl výběr odvíjet od toho, pro koho budou hodinky určené. Chytré hodinky mají nespočet tvarů i velikostí a k dispozici jsou pánské i dámské modely a také chytré hodinky pro děti. Řada výrobců navíc některé modely vyrábí hned v několika velikostech, takže si můžete vybrat tu, která vám nejvíce vyhovuje.

K čemu budou primárně sloužit?

Hodinky byste měli vybírat také podle toho, k čemu je chcete využívat. Pokud jste například zapálení běžci, můžete zvolit chytré hodinky na běhání, které mají pokročilé běžecké funkce. Stejně tak existují chytré hodinky na plavání nebo pro milovníky horské turistiky. Zvolit však můžete i univerzální modely, které vám přijdou vhod při řadě sportů.

Jaký design preferujete?

Nyní jsou k dostání chytré hodinky, které vypadají ryze sportovně, ale také velmi elegantní dámské sportovní hodinky, které jsou takřka k nerozeznání od těch klasických. Vybírat můžete i z nespočtu různých barev a materiálů ciferníku i řemínku.

Sportovní hodinky vás budou motivovat k pravidelnému pohybu.

Jaké funkce od hodinek na sport očekáváte?

Dalším důležitým kritériem při výběru chytrých hodinek jsou jejich funkce. Ty můžeme rozdělit na univerzální chytré funkce, sportovní funkce a zdravotní funkce.

Mezi časté univerzální funkce patří například kalendář, stopky, budík či možnost telefonování a notifikace příchozích zpráv. Co se týče sportovních funkcí, nejčastěji se jedná o krokoměr, měření krevního tlaku či tepové frekvence nebo měření spálených kalorií. Chytré hodinky mohou monitorovat také kvalitu spánku nebo vyhodnocovat stresovou zátěž. Sportovní hodinky s GPS se skvěle hodí na turistiku či cyklistiku. Možností je jednoduše nespočet.

Jaká je vaše cenová představa?

V neposlední řadě většina lidí vybírá chytré hodinky i na základě ceny. Většinou platí, že čím jsou hodinky dražší, tím více funkcí nabízejí, mají větší výdrž baterie a jsou vyrobeny z kvalitnějších a odolnějších materiálů. Nejlevnější modely se pohybují již okolo 1 000 Kč, pokud však chcete kvalitnější chytré hodinky, počítejte zhruba s 2 500 Kč až 10 000 Kč. Nejdražší chytré hodinky, jež uspokojí požadavky nejnáročnějších sportovců, stojí i více než 30 000 Kč.

Chytré hodinky jsou skvělým tipem na dárek

Věděli jste, že podle statistik si dává až 50 % Čechů novoroční předsevzetí? Možná vás ani nepřekvapí, že jedním z nejčastějších předsevzetí je začít pravidelně cvičit. A jak svým blízkým pomoci toto přání vyplnit lépe než dárkem, který motivuje ke sportu? Chytré hodinky zaručeně potěší muže, ženy a v neposlední řadě i děti.