Za Silvestra letos Češi utratí 14 miliard korun, zhruba jako loni

Silvestra každoročně slaví přibližně 85 procent dospělé české populace. Ti, kteří jej slaví, letos za silvestrovské oslavy dají v průměru 2600 korun, nejvíce v historii. Půjde tak také o nejdražšího Silvestra historie. Důvodem je samozřejmě mimořádně vysoká inflace. Češi totiž ve skutečnosti omezují počet nakoupeného silvestrovského zboží a služeb. Jenže kvůli růstu cen i tak utratí více než loni.

Češi si například nadále dopřávají sváteční a silvestrovské pobyty na horách či u moře, objednávají se je ovšem na kratší dobu než v uplynulých letech. Za méně dnů pobytu však nezřídka zaplatí kvůli inflace celkově zhruba to samé, co loni.

Uvedená suma 2600 korun zahrnuje výdaje za potraviny (průměrně 1250 Kč), alkohol (průměrně 750 kč) či pyrotechniku (průměrně 600 Kč), nikoli ovšem za silvestrovské zájezdy a pobyty. Celkově Češi letos vydají za Silvestra, včetně silvestrovských zájezdů a pobytů, zhruba čtrnáct miliard korun, jako loni. Z hlediska obchodníků je tak Silvestr i letos druhou nejvýnosnější sváteční příležitostí, umisťuje se po suverénně vedoucích Vánocích a před Velikonocemi.

Před pandemií zůstávalo podle tehdejšího průzkumu agentury Nielsen Admosphere kolem 90 procent Čechů na Silvestra domovině, tj. v Česku. Obliba silvestrovských pobytů v zahraniční však až do pandemie narůstala. Prim z „lyžařských“ destinací hrají Rakousko a Itálie, z těch prosluněných přímořských pak Egypt a Dubaj. Populární jsou ještě maďarské termální lázně.

Lukáš Kovanda, Ph.D.