Noc literatury na dalších kontinentech

U příležitosti českého předsednictví EU (CZ PRES) připravila Česká centra širokou škálu aktivit. Pod mottem Vize pro Evropu se prostřednictvím českých kulturních institutů v EU i mimoevropských destinací představilo 10 projektů, které tvořily hlavní linii uplynulé kulturní sezony. Nedílnou součástí této nabídky byla také Noc literatury. Do letošního ročníku se opět zapojila i Česká centra v zahraničí (Bratislava, Budapešť, Mnichov, New York, Paříž, Rotterdam, Sofie, Vídeň) a pořádaly ji také zastupitelské úřady v zahraničí (Dillí, Baku). Vůbec poprvé se letos představila v Káhiře a jako rozsáhlý evropský projekt bude ve druhém prosincovém týdnu uvedena v Tel Avivu.

Letošní novinkou je její první uvedení v Egyptě, svůj význam má však i v Izraeli, kde jde o historicky první Evropskou noc literatury. Její uvedení v Tel Avivu iniciovalo České centrum Tel Aviv a pro tuto akci získalo účast celkem 13 evropských zemí.

V Tel Avivu navíc ještě s doprovodným programem

Akce, které vzhledem k počtu účastnických zemí právem přísluší termín „megaprojekt“, proběhne v Tel Avivu v polovině prosince (13. – 15. 12.) a uskuteční se ve známých místech jako je HaSimta Theater, Liebling Haus a Beit Ariela Library. Každý text uvede profesionální herec Divadla HaSimta. Žánrem historicky první Evropské noci literatury v Izraeli je sci-fi, k tomu se váže další doprovodný program. „Pro návštěvníky je připraven koncert izraelských hudebníků Zoe Polanski a Ice Hokku nebo výstava dětských uměleckých děl na téma ‚Izrael v roce 2 300‘, do které se zapojily základní školy v Tel Avivu,“ popisuje Robert Mikoláš, ředitel Českého centra Tel Aviv, a dodává, že se návštěvníci mohou těšit i na několik projekcí krátkých animovaných filmů a diskusi s izraelskými autory.

Třídenní program zahrne četbu povídek od autorů z Rumunska, Španělska, Německa, Portugalska, Francie, a dalších zemí. Česko zde reprezentuje Pavel Bareš s povídkou z tzv. „superhrdinského thrilleru z českého prostředí“ s názvem Meta vydaného v roce 2020 nakladatelství HOST.

Egypťané naslouchali

Káhirská Noc literatury byla vůbec prvním (a úspěšným) pokusem o uvedení Noci literatury na africkém kontinentu. „Mám velkou radost ze spolupráce se všemi partnery, mezi ty egyptské patří nakladatelství Sefsafa, bohemisté z univerzity Ain Shams a samotná místa konání,“ sdělila Tereza Svášková, ředitelka Českého centra Káhira. Noc literatury se odehrávala na třech místech ve čtvrti Dokki ve spolupráci se zahraničními partnery (Velvyslanectví Slovenské republiky v Egyptě a Goethe-Institut Kairo). „Ohlas vzbudila především spisovatelka a novinářka Mansoura Ez Eldin, která nejen že propůjčila svůj hlas novému arabskému překladu románu Smrtholka Lucie Faulerové, ale navíc před každým čtením publikum uvedla do kontextu současné české prózy,“ dodává Tereza Svášková. Noc literatury v Káhiře proběhla 30. listopadu 2022.

Další úspěšný ročník na Manhattanu

Také České centrum New York a EUNIC New York, ve spolupráci s Ukrajinským institutem v Americe připravilo Evropskou noc literatury. V prostorách České národní budovy na Manhattanu proběhla již 16. listopadu, představila celkem 11 evropských autorů. Česko bylo zastoupeno dílem Biancy Bellové Jezero, vydané v roce 2016 nakladatelstvím HOST. Panelovou diskusi na téma „Mír a literatura“ moderoval Andrew Singer z Radia Trafika Europe. „Všichni autoři se především chtěli vyjádřit proti válce v Evropě, podpořit Ukrajinu a zdůraznit roli spisovatelů v této době. V Americe to bylo letos největší setkání evropských autorů a prezentace jejich děl v New Yorku, často i za přítomnosti jejich překladatelů,“ uzavírá Miroslav Konvalina, ředitel Českého centra New York.