Bratislava letos láká na vánoční trhy a advent ve velkém stylu

Po epidemii covidu-19 slovenská metropole na Dunaji letos opět naplno ožije adventem. Vracejí se zajímavé vánoční trhy i velmi pestrý kulturní program pro děti i dospělé, který bude na nejrůznějších místech města. Bratislava tak může směle konkurovat oblíbeným vánočním trhům ve Vídni, Drážďanech a dalších městech. Pro české návštěvníky je navíc snadno dostupná a odpadá jazyková bariéra.

Hlavní vánoční trhy jsou letos v samém centru metropole na Hlavním a Františkánském náměstí od 24. listopadu do 22. prosince. Slavnostní zahájení a rozsvícení 12metrového smrku se uskutečnilo v pátek 25. listopadu. Mezi desítkami stánků s nejrůznějším občerstvením, svařeným vínem a vánočně laděným sortimentem je i stánek hlavního města s nabídkou zajímavých a originálních dárečků z edice „Bratislavské ikony“. Trhy dbají také na ekologii: občerstvení nabídnou v kompostovatelném nádobí, nápoje ve vratných kelímcích. Samozřejmostí je důsledné třídění odpadu a bezhotovostní platby kartou.

„Jsem velmi rád, že se letos trhy znovu uskuteční a Hlavní náměstí ožije lidmi, dobrou náladou a vánoční atmosférou. Těší mě, že vánoční stromeček budeme moci rozsvítit všichni společně. Obyvatelům i návštěvníkům trhů zaručujeme kvalitu z pohledu ekologie, bezpečnosti i čistoty. K tomu všemu přinášíme nadílku bohatého kulturního programu napříč celým městem,“ uvedl primátor Bratislavy Matúš Valo.

Kromě centra se do adventního programu zapojily také městské části s cílem rozšířit vánoční náladu na celé území města.

„Chceme lidem dopřát příjemné zážitky, k čemuž patří kvalitní a rozmanitý kulturní program, který nebude pouze na jednom místě. Vánoční atmosféra a kultura prostoupí celou Bratislavu, různé kulturní scény i jednotlivé části města, kde budou další, menší vánoční trhy. Připraveny jsou také adventní koncerty, kvízy, bazary, divadelní představení, výstavy nebo veřejná čtení,“ vysvětlila Katarína Hulíková, ředitelka Bratislavského kulturního a informačního střediska, které Vánoce v Bratislavě pořádá.

Vánoční atmosféru podpoří také speciální vánoční les a betlém na Primaciálním náměstí. Děti z bratislavských základních i speciálních škol ozdobily vánoční stromečky vlastními originálními dekoracemi z přírodních materiálů. Ty pak následně poputují do charitativních organizací, sdružení pro lidi bez domova nebo do rodin lidí v hmotné nouzi.

Podrobné informace a kulturní program budou průběžně zveřejňovány na webu www.vianocnabratislava.sk.

Foto: Marek Velček