Sedm míst, kde se nikdy kartami platit nedalo a (pravděpodobně) platit nebude

Platby kartou, telefony či hodinkami se pro čím dál více lidí stávají denním standardem. Stále ale existuje řada míst, kde bez fyzických peněz nepochodíme, a to ani v blízké budoucnosti. A je jich víc, než se na první pohled může zdát. To potvrzuje i průzkum agentury STEM/MARK pro provozovatele bankomatů Euronet, který ukázal, že alespoň jednou týdně platí v hotovosti až 89 % Čechů.

1. Tržnice a jarmarky

Farmářské trhy s čerstvou zeleninou a domácím medem nebo vánoční trhy provoněné trdelníkem a svařákem. Je jich tolik, po celý rok, a tak je to dobře. Kde jinde se dostaneme k nejčerstvějším sezónním výrobkům z rukou našich lokálních prodejců a ještě ke všemu zažijeme kouzelnou atmosféru ročního období, které právě trvá?

Tržiště a jarmarky všechno toto nabízejí, co vám ale nenabídnou, jsou platební terminály. Hotovost na tržištích má však svoje kouzlo. Jde o zážitek, o to, jen na malou chvíli zpomalit a zapomenout na dnešní rychlou dobu. Posunout se zpátky v čase a zažít obchod takový, jako byl dřív.

2. Kapesné dětem

Ať už máme na mysli pravidelný příspěvek od rodičů, nebo podstrčenou korunku od babičky. Podle průzkumu České bankovní asociace přes 70 % českých dětí dostává kapesné. Právě kapesné v hotovosti přispívá k tomu, aby se děti naučily finanční gramotnosti. Nacvičily si finanční plánování, pochopily, co je spoření, ale také vyzkoušely důsledky utrácení všech svých prostředků.

3. Do světa raději s plnou peněženkou

Na hotovost byste neměli zapomínat ani při cestách do zahraničí. Ať už jedete kamkoli, je vhodné si s sebou bankovky přibalit. V případě, že místo za zimou vyrážíte na Vánoce do teplých krajin jižní a jihovýchodní Asie, je to téměř povinnost. Místní si na platby kartou těžce zvykají a pro mnohé je jednodušší zůstat u toho, co celý život dobře znají.

Výjimkou nejsou ani státy, kde je běžné si za luxus připlatit. Jedním z nich je například oblíbené letovisko Čechů – Egypt. Zde si s sebou vždy přibalte nějaké ty drobné na fotky s velbloudy, výlety mimo resort, zmrzlinu a suvenýry. Egypťané jsou navíc velmi hákliví na spropitné.

4. Za cukrovou vatou s hotovostí

Pár stovek do kapsy a vyrazit za zábavou, kterou nabídnou jen kolotoče, cukrová vata a papírové růže. Poutě byly vždycky velkými nepřáteli platebních karet, protože se v nich, stejně jako v případě tržnic a jarmarků, tak trochu zastavil čas. Naštěstí by asi nikoho z nás nenapadlo úmyslně si s sebou přibalit platební kartu, protože tak už to na poutích prostě chodí.

5. „Jedna čárka“ signálu

Ač máme v Česku 90% pokrytí 4G sítí, stále zbývá těch 10 %, kde kartou nezaplatíte kvůli špatnému signálu. Ať už jde o boudy na horách, nebo bary pod zemí, s místy, kde je lepší mít hotovost, se stále ve velké míře setkáváme. Na tyto situace se nedá příliš připravit, protože nikdy nevíte, kde vás nedostatek signálu potká. Proto je nejlepší radou mít při cestě na horskou túru nebo i do města za přáteli v peněžence nějakou tu bankovku. Pro případ nouze.

6. Já tobě, ty mně

Udržitelnost je v dnešní době velké téma. Spousta lidí proto upřednostňuje nákup opotřebeného, ale funkčního před novým. Ať už soused sousedovi, nebo přes internet. Následná osobní výměna věcí už probíhá v hotovosti. Nemusí jít jen o věci, ale i o poskytování služeb. Najali jste si zahradníka, paní na úklid nebo se stavili si nechat upravit své nehty? U malých částek chtějí především hotovost.

7. Konec EET, konec platebních karet?

Návrh na zrušení EET čeká už jen na závěrečné hlasování. Pokud vše půjde podle plánu, měl by nabýt účinnosti k 1. lednu 2023. Co to znamená? Že už možná ve svých oblíbených restauracích příště kartou nezaplatíme. S vypnutím elektronické evidence tržeb se totiž někteří podnikatelé vrátí k hotovosti.

„Důvod je prostý – žádné provize bankám, žádné poplatky za terminály a pořádná dýška. Mnoho restaurací totiž tvrdí, že s příchodem bezhotovostních plateb už lidé pouze ‚pípnou‘ kartou, odejdou a s dýškem se vůbec neobtěžují. Je tedy dost pravděpodobné, že od začátku příštího roku budeme hotovost potřebovat víc než kdy jindy,“ doplňuje Ondřej Kozák, výkonný ředitel společnosti Euronet pro Českou republiku.

Situací, ve kterých se neobejdeme bez hotovosti, je mnoho. Ať už si kupujeme občerstvení ve vlaku, přispíváme pouličním tanečníkům, nebo dáváme drobné vnoučatům, hotovost budeme zkrátka využívat stále, a to na denním pořádku.

O společnosti Euronet

Euronet Services spol. s.r.o. je součástí společnosti Euronet Worldwide, světového lídra ve zpracování bezpečných elektronických finančních transakcí a majitele největší sítě bankomatů v Evropě. Společnost působí v České republice od roku 1997. Více informací na https://www.euronetworldwide.com.