Světové ekonomické fórum přidává do globální sítě lighthouse druhou továrnu SANY

Společnost SANY Heavy Industry („SANY“), lídr v oblasti výroby špičkových zařízení, má nyní dvě certifikované továrny lighthouse jako součást prestižní sítě Global Lighthouse Network (GLN) Světového ekonomického fóra (WEF) . Továrna č. 18 v Čchang-ša je po továrně na vrtací stroje společnosti SANY v Pekingu druhou certifikovanou továrnou lighthouse v celosvětovém těžkém průmyslu.

Síť GLN, která vznikla ve spolupráci s McKinsey, oceňuje lighthouse továrny po celém světě. Jde o továrny, které jsou průkopníky digitální výroby a globalizace 4.0 a představují tu nejvyšší úroveň inteligentní výroby (IV) a digitalizace.

V reakci na výzvy spojené s kolísáním cyklu na trhu těžkého průmyslu a různorodou, ale přesto nízkoobjemovou výrobou těžkých dílů společnost SANY v továrně č. 18 plně využila flexibilní automatizovanou výrobu, umělou inteligenci a rozšířená řešení internetu věcí k vytvoření digitálního a flexibilního výrobního systému těžkých zařízení. Zlepšení jsou významná: Společnost SANY dosáhla rozšíření výrobní kapacity o 123 %, zvýšení produktivity o 98 % a snížení jednotkových výrobních nákladů o 29 %.

„V celosvětovém odvětví těžkého průmyslu existují pouze dvě lighthouse továrny a obě patří společnosti SANY. Získání druhé certifikace je uznáním naší expertizy a dokazuje to naše velké úspěchy v oblasti pokročilé výroby a digitální transformace,“ řekl Xiang Wenbo, předseda představenstva společnosti SANY Heavy Industry.

Letos v červenci byla společnost SANY jmenována časopisem MIT Technology Review jednou z „50 nejinteligentnějších společností“ a její továrna č. 18 se stává tou „nejchytřejší“ továrnou sítě lighthouse v oblasti těžkého strojírenství:

  • Továrna o rozloze 100.000 metrů čtverečních vyrábí nákladní čerpadla, přívěsná čerpadla a čerpadla montovaná na nákladní automobily, jejichž tržní podíly jsou již několik let po sobě celosvětově nejvyšší.
  • Devět hlavních výrobních procesů v továrně a 32 typických výrobních scénářů bylo plně automatizováno.
  • Každé čerpadlo vyrobené v továrně má od začátku výroby exkluzivní „identifikační kartu“ a je inteligentně řízeno „mozkem továrny“ MOM v průběhu celého výrobního procesu. Továrna dosáhla všech prvků inteligentní výroby.
  • Veškeré řezání a třídění ocelových plechů provádějí roboti s umělou inteligencí a 3D vizualizací, což zvyšuje přesnost na 1 mm, zkracuje čas o 60 % a snižuje materiálový odpad téměř o polovinu.
  • 1540 senzorů a 200 plně propojených robotů rozmístěných po celé továrně generuje každý den více než 30 TB velkých dat.
  • Díky technologii sledování oblouku se na 3,7 metru dlouhé 2,6tunové otočné stolici pro čerpací vozy poprvé v oboru podařilo realizovat uchopení a svařování bez příchytek.

Do projektu továrny č. 18 v Čchang-ša v roce 2020 společnost SANY investovala 500 milionů jüanů (69,53 milionu USD) a inovativně dosáhla průlomu v 55 klíčových technologiích.

Inteligentní transformace výroby v továrně č. 18 v Čchang-ša zvýšila její výrobní kapacitu o 123 %, efektivitu zaměstnanců o 98 % a celkovou míru automatizace o 76 %, přičemž je schopna vyrábět 263 skladových jednotek. V roce 2021 dosáhla hodnota výroby v závodě na obyvatele 14,7113 milionu jüanů (2,05 milionu USD) a hodnota na metr čtvereční činila 154.000 jüanů (21.410 USD).

Originální technologická a technická řešení, která se zrodila v projektu továrny č. 18 v Čchang-ša, se rychle prosadila i v dalších 45 továrnách společnosti SANY. 46 digitálně transformovaných továren zmapovalo plán chytrých továren v kontextu čtvrté průmyslové revoluce a zároveň rozšířilo inteligentní výrobu na předcházející a následující články průmyslového řetězce.

„Společnost SANY se zavázala k digitální a inteligentní transformaci inteligentních výrobků, výroby a provozu prostřednictvím neustálého technologického pokroku a sdílení zkušeností a usiluje o to, aby se stala měřítkem pro inteligentní výrobu v celosvětovém průmyslu stavebních strojů,“ dodal Xiang.