Tchaj-wan na strojírenském veletrhu v Brně představuje v rámci svého pavilonu 16 inovativních firem

Tchaj-wan opět otevřel svůj pavilon v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV) v Brně. Tchajwanská rada pro rozvoj zahraničního obchodu (TAITRA) a tchajwanské ministerstvo zahraničních věcí zde představují 16 firem, které vystavují širokou škálu produktů zaměřených na inteligentní výrobu, chytré továrny, řezací nástroje a části strojů. Veletrhu se přímo účastní 6 z těchto 16 firem. Dalších 23 tchajwanských firem se na veletrhu představí prostřednictvím svých partnerů.

Liang-Ruey Ke, zástupce Taipeiské Hospodářské a kulturní kanceláře v Praze, spolu s Pavlem Divišem, předsedou Česko-tchajwanské obchodní komory a Tomášem Kubalou, místopředsedou představenstva Regionální hospodářské komory Brno, včera slavnostně otevřeli tchajwanský pavilon na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Tchaj-wan přivádí na veletrh své průmyslové zástupce, kteří chtějí účast využít k navázání obchodních vztahů a prohloubení ekonomické spolupráce mezi oběma zeměmi.

Tchajwanští zástupci chtějí účastníkům veletrhu představit produkty svých předních společností z oblasti průmyslových technologií. Liang-Ruey Ke poznamenal, že Tchaj-wan má kompletní klastr pro průmysl obráběcích strojů a inovativní informační a komunikační průmysl. Díky tomuto pevnému základu mohou vyvíjet chytré stroje nezbytné v rámci průmyslu 4.0. Vzhledem k tomu, že i Česká republika má dlouholetou průmyslovou tradici, zejména ve strojírenství a automobilovém průmyslu, je podle něj nasnadě, aby obě země prohloubily spolupráci.

Prostor k diskusi na toto téma se naskytl v odpoledních hodinách, kdy svou návštěvou poctil tchajwanský pavilon předseda vlády Petr Fiala v doprovodu ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely a ministra dopravy Martina Kupky. Společně si za asistence pana Ke prohlédli expozice tchajwanských vystavovatelů a debatovali o společných obchodních aktivitách.

„Účast je pro nás vekou příležitostí představit špičkové produkty, které mohou naši producenti nabídnout. Přáli bychom si zprostředkovat bližší kontakt mezi českým a tchajwanským průmyslem a prohloubit tak vzájemné obchodní vztahy,“ dodává Kevin Wu, ředitel Tchajwanského obchodního centra ve Varšavě.

„Tchaj-wan je jednou z nejsilnějších ekonomik východní Asie a má vedoucí postavení v klíčových průmyslových odvětvích jako je elektronika, strojírenství a polovodiče. Jak česká, tak tchajwanská strana proto dlouhodobě projevují snahu zprostředkovat představitelům soukromého sektoru vzájemný styk, z něhož mohou těžit trhy obou zemí,“ říká Pavel Diviš, šéf Česko-tchajwanské obchodní komory.

Tchajwanští vystavovatelé na MSV 2022

1. Shieh Yih Machinery Industry (SEYI) Co., přední výrobce středních a velkých servolisů s celosvětovou působností.

2. NETIO Technologies Co. LTD, tchajwanský dodavatel a výrobce chytrých továren poskytujících řešení, související zařízení (počítačové moduly, senzory atd.) a integrované systémy. Společnost nabízí produkty a služby určené pro průmysl jako takový, ale i pro zdravotnictví, armádu nebo železnici.

3. Petseals Industries Co., výrobce těsnění, poskytující metrické a imperiální těsnění pro průmyslové stroje a aplikace pro těžké stroje. Přesné nástroje jsou vyvíjeny na vysokorychlostních frézkách s 30 000 otáčkami za minutu.

4. Flying Rays International Trade Co., jejíž produkty zahrnují tlakové odlitky, práškovaný kov a strojní součásti.

5. Hsin Huan Lung Machine Industrial Co., výrobce CNC a šnekových převodů, bronzových matic a pouzder.

6. Rungu Enterprsie Co., výrobce dílů pro CNC soustružení, distančních sloupků, mosazných matic, RF, SMA, SMB a BNC konektorů.

Tchajwanský strojírenský průmysl

Úzké propojení mezi midstream a downstream segmentem a vysoce vzájemně provázané klastry vytvořily na Tchaj-wanu perfektní ekosystém pro výrobu strojů a obráběcích strojů. V roce 2021 měla místní produkce tchajwanského strojírenského průmyslu hodnotu 43 miliard dolarů a celkový export přesáhl 33 miliard dolarů.