Benzín od soboty zdražil o více než korunu na litr, zdražuje už také nafta

Benzín od soboty zdražil o více než korunu na litr. V pátek, v poslední zářijový den, stál jeho jeden litr celorepublikově průměrně 37,54 koruny. Včera už to bylo 38,62 koruny. Od soboty 1. 10. je totiž zrušeno snížení spotřební daně z benzínu. Ta se tak zvedla o 1,50 Kč/l.

Zdražuje ovšem už také nafta. V jejím případě přitom vláda ponechala sazbu spotřební daně sníženou. Nafta za uplynulé dva dny zdražila dohromady o devět haléřů na litr. Stojí 42,92 Kč/l. Důvodem je fakt, že se postupně vyčerpal efekt zlevňující ropy. Ta už v posledním takřka měsíci v přepočtu do korun vlastně nezlevňuje, ale její cena se drží na stabilizované úrovni.

V nadcházející době navíc ropa začne citelněji zdražovat. A s ní budou ve zdražování pokračovat také pohonné hmoty v Česku.

Na dnešním vídeňském summitu členů kartelu OPEC a jeho spojenců v čele s Ruskem se jeho delegáti pravděpodobně usnesou na vydatném škrtu v těžbě ropy. Poprvé od začátku pandemie, konkrétně od března 2020, se aktéři summitu setkají osobně. To je nečekané. Původně se předpokládalo, že se osobně setkají nejdříve koncem letošního roku.

Pokud se delegáti setkávají osobně, značí to právě to, že se zřejmě uchýlí k nějakému razantnímu kroku. Očekává se rapidní snížení těžby ropy, až o dva miliony barelů denně, a to kvůli vyhlídce celosvětového ekonomického útlumu. To by znamenalo obnovení silného tlaku na růst cen ropy. Následovalo by zdražování, které v prosinci a pak v lednu zřejmě podpoří zavedení embarga EU na dovoz ruské ropy a ropných produktů. Nelze tak vyloučit, že ceny benzínu i nafty u českých čerpacích stanic se už v uplynulých dnech ocitly na mnohaměsíčním dně.

Lukáš Kovanda, Ph.D.