Chytrá domácnost od Netatmo: jednoduchá řešení výzev, která přináší nový školní rok

S letošním podzimem přicházejí nové výzvy. Řešení vycházející z konceptu chytré domácnosti si s nimi dokážou poradit.

Snížení spotřeby energií, úspora peněz a maximalizace pohodlí uživatele

Svět prochází rozsáhlou energetickou krizí, která je citelná zejména v Evropě. Důsledků je mnoho: od prudkého nárůstu cen energií až po opatření přijímaná vládami ve snaze snížit inflaci a zamezit vyčerpání zásob energetických zdrojů.

Letošní zimu je třeba přijít s jednoduchými řešeními, jak v Evropě pomoci snížit poptávku po energiích. Týká se to i vytápění, které jen v rámci domácností představuje v průměru téměř dvě třetiny spotřeby energií.

Inteligentní termostaty a hlavice Netatmo, které jsou kompatibilní s většinou topných systémů, uživatelům umožňují ušetřit za energie, aniž by museli výrazně slevit ze svého pohodlí. Pomáhají k tomu inteligentní funkce jako plánování vytápění až na 7 dní, kdy uživatel vytápí pouze v případě potřeby, ovládání každé místnosti samostatně nebo detekce otevřených oken zamezující plýtvání energiemi. Bezplatné reporty o úsporách energie přinášejí přehled o spotřebě tepla přímo na uživatelův smartphone či tablet. Uživatel má každý měsíc přehled o tom, kolik díky inteligentnímu termostatu ušetřil.

Maximalizace bezpečnosti domácnosti uživatele

Největší tržní segment v segmentu chytré domácnosti v Evropě představuje bezpečnost. Letos na veletrhu IFA Netatmo představilo inteligentní venkovní kameru v bílé verzi a inteligentní bezpečnostní snímač, první zařízení Matter značky Netatmo.

Inteligentní bezpečnostní řešení Netatmo, která se snadno instalují a jsou levnější než úplný bezpečnostní kamerový systém, umožňují uživateli prostřednictvím smartphonu, tabletu nebo počítače udržet spojení se svou domácností i v případě, že je tisíce kilometrů od domova.

Kamery využívají algoritmy umělé inteligence, které jim umožňují rozlišovat mezi důležitými a náhodnými událostmi. Inteligentní venkovní kamera Netatmo, která je nyní dostupná v bílé i černé barvě, rozlišuje mezi osobou, zvířetem nebo vozidlem. Interiérová kamera je zase vybavena funkcí rozpoznávání obličeje.

Na stejném principu – propojující pohodlí a bezpečí – funguje i inteligentní video zvonek, se kterým uživatelům neunikne žádná návštěva. Zvonek je praktický pomocník, který pomůže nasměrovat kurýra, kam má odložit balík. Jeho vestavěná kamera ochrání domácnost před vloupáním a upozorní na nenadálé situace.

Předcházení rizikům v domácnosti

Nehody v domácnostech jsou v Evropě nejčastější příčinou hospitalizací na pohotovosti Chcete-li žít v bezpečném domově, musíte být schopni účinně předcházet nebezpečí. Inteligentní detektor kouře Netatmo s vestavěnou baterií s 10letou životností v případě požáru spustí poplach o síle 85 dB a okamžitě zašle uživateli upozornění na smartphone. Toto upozornění mu umožňuje rychle jednat, přestože není doma.

Inteligentní detektor oxidu uhelnatého Netatmo monitoruje spotřebiče spalující palivo (kotel, plynový sporák, krb atd.), měří výskyt plynu a varuje uživatele prostřednictvím alarmu a oznámení. Spolehlivě funguje po dobu 10 let a automaticky provádí testování parametrů svého správného fungování (zejména kontroluje baterii a čidlo).

Kontrola životního prostředí

Se začátkem pandemie se Evropané stali citlivějšími vůči kvalitě vnitřního ovzduší, protože trávili více času doma. Vzduch v interiéru může být až 5krát více znečištěný než venkovní vzduch. Inteligentní senzor kvality ovzduší analyzuje údaje z vnitřního prostředí interiéru (hladinu CO2, hluk, vlhkost a teplotu) a pomáhá uživateli žít ve zdravém prostředí. Dostupná je i profesionální verze Senzor Pro, kterou využívají především školy a další veřejné budovy.

A aby uživatelé mohli plánovat výlety, organizovat práci na zahradě nebo zjistit, co si vzít na sebe, inteligentní meteostanice Netatmo jim poslouží ke sledování údajů o počasí na smartphonu. Meteostanice je první produkt, který Netatmo uvedlo na trh, a tak letos slaví 10 let! Díky pravidelným aktualizacím je stále stejně výkonná a prokazuje záměr značky nabízet udržitelná, bezpečná, užitečná a spolehlivá zařízení.

Vstříc autonomnímu domovu

S inteligentním řešením VELUX ACTIVE with NETATMO může uživatel ovládat a optimalizovat své životní prostředí a vytvářet tak zdravou a komfortní domácnost. Díky inteligentním senzorům (CO2, vlhkost, teplota) toto konektivní řešení zajišťuje automatické otevírání a zavírání střešních oken, vnitřních žaluzií a rolet VELUX, která udržují zdravé klima a příjemnou teplotu. 

Se startovním balíčkem „My Smart lighting“ řady Céliane with Netatmo uživatelé snadno připojí svou domácnost a mohou regulovat světelnou intenzitu dle svých potřeb a nálady. Světla pak ovládají pomocí bezdrátového ovládání, které je dodáváno v balení, ze smartphonu prostřednictvím aplikace Home + Control nebo hlasem pomocí hlasového asistenta. Instalace se snadno a rychle nastavuje a je škálovatelná. Lze ji rozšířit do dalších místností v domácnosti a přizpůsobit ji kompatibilním chytrým produktům značek Netatmo a Legrand, stejně jako produktům kompatibilním se Zigbee 3.0, a užívat si tak plně propojenou domácnost.