Obaly, které poslouží planetě

Nižší spotřeba energie a surovin, ekologický přístup k produkci i distribuci výrobků, celková ohleduplnost k životnímu prostředí – to jsou ožehavé otázky, které je třeba si nejen pokládat, ale také zodpovědně řešit. Naštěstí jsou firmy, které je mají na paměti a stále hledají cesty, jak ulevit přírodě. 

Někdy stačí velmi málo, aby výsledek měl velký efekt. Když například zmenšíte o pár milimetrů hrdlo plastové lahve, ušetříte tuny materiálu pro její výrobu. Udržitelnost a ohleduplnost k přírodě byly, jsou a budou velmi důležitým tématem rovněž pro značku Mana. Jak říká zakladatel konceptu nutričně vyváženého jídla Jakub Krejčík, Mana by měla zajistit zdraví nejen svým konzumentům, ale i celé planetě. Od samého vzniku produktu v roce 2014 si její tvůrce zakládal na tom, aby jeho komplexní potravina poskytovala tělu vše, co potřebuje, aby fungovalo na 100 %, a přitom zanechávala minimální ekologickou stopu.

To je naše primární výhoda, že se vědecky zabýváme vlivem na člověka i na prostředí,“ podotýká k tomu Jakub Krejčík. A rozhodně to nejsou jen líbivá marketingová slova. Mana neustále zdokonaluje svoje složení a v jejích produktech najdete výhradně suroviny s nízkou uhlíkovou stopou. Tvůrci tohoto konceptu myslí i na dílčí kroky související s produkcí Many, jako jsou zelená doprava nebo volba použitých obalových materiálů.

Tentokrát se ve společnosti HeavenLabs, kde Manu vyvinuli a neustále zdokonalují, zaměřili na posledně jmenovanou položku. Úkol zněl jasně: uzpůsobit obalový materiál, a tím ušetřit přírodu. Dochází proto k zásadní revoluci, která bude pro spotřebitele patrná prakticky na první pohled a ti, kteří myslí nejen na sebe, ale i celou naši modrou planetu ji bezesporu ocení. Co tedy bude u Many nového a lepšího?

  1. Hnědý místo bílého

Z ekologického hlediska má hnědý obalový karton (odborně nebělený kraft) jasnou zelenou oproti obalu z bílého papíru, který prochází chemickým procesem bělení. Ten tak zbytečně zatěžuje životní prostředí a je náročnější na spotřebovanou energii.

Rovněž recyklace neběleného kraftu je šetrnější k přírodě. Když byste náhodou hnědý karton nevhodili do kontejnerů na papír a nechali ho tlít na zahradě, během pár týdnů se úplně rozloží a stane se součástí humusu. Naproti tomu bělený papír se tam bude povalovat několik měsíců.

Až doposud dostávali svou porci Many zákazníci v bílém kartonu. Nově ale produkt poputuje ke spotřebitelům v hnědém papírovém obalu, který je tedy mnohem ekologičtější než bílá varianta. Velkým benefitem hnědého kartonu je rovněž jeho výroba, která je rozšířená, a proto velmi úsporná. Sečteno podtrženo: pro značku, která chce snížit svoji uhlíkovou stopu, jsou hnědý papír a karton jasná volba.

  1. Jednodušší tisk

Produkty se zářivě barevnými obaly bezesporu upoutají zákazníky, ale výroba takového atraktivního obalu zbytečně zatěžuje planetu. Používá se na něj totiž čtyřbarevný offsetový tisk, který je náročný na zdroje i energii.

A proto Mana přechází na pouze jednobarevný tisk vodovými barvami, který je z hlediska životního prostředí daleko příznivější. Nyní proto bude balení s produkty Mana potištěno pouze černě. Koneckonců Mana nepotřebuje ohromit své zákazníky efektním barevným provedením svých obalů. Její tvůrci i klienti totiž vědí, že skutečná kvalita přiláká pozornost sama.

  1. Lepší využití obalového materiálu

Ačkoli v České republice poctivě třídí odpad až 73 % lidí a papír je surovinou, která se nejčastěji vrací do oběhu, není důvod s ním nešetřit. Tím do modrých kontejnerů poputuje méně materiálu a ušetří se energie jak na jeho zhotovení, tak na následnou recyklaci. Optimalizace – tak zněl hlavní úkol pro změnu kartonů, v nichž je produkt ManaPowder dopravován k zákazníkům. Až dosud putovalo ke konzumentovi v jedné krabici 7 sáčků s obsahem pěti porcí. Ovšem balení bylo zbytečně velké a sáčky v nich vlastně „poskakovaly“. A tak se v Maně rozhodli dát jim „těsnější“ kabátek. A světe div se, jednoduchým zmenšením obalových krabic se ušetří až 1000 m2 lepenky ročně, Navíc díky kompaktnějšímu balení bude produkt lépe chráněn při samotné přepravě.

Nové krabice budou nejen menší, ale také odolnější, čímž odpadá nutnost balit výrobek ještě do jedné ochranné krabice. Výsledek? Ročně se ušetří až 7 tun papíru. A to rozhodně není špatné.