HURÁ DO EVROPY: Elektrický nákladní vůz FOTON iBlue získal evropský certifikát WVTA

Dne 26. července obdržel elektrický nákladní automobil FOTON iBlue evropský certifikát typového schválení celého vozidla (WVTA) od německé společnosti TÜV Rheinland, přední nezávislé zkušební, inspekční a certifikační organizace třetí strany, která je rovněž jednou z určených technických služeb pro WVTA.

Certifikát je důkazem, že nákladní vůz FOTON iBlue kompletně splňuje vysoké standardy dle nařízení EU a může být vyvážen do zemí a regionů v rámci Evropské Unie i mimo ni, které certifikaci WVTA vyžadují. Jedná se také o první evropský certifikát, který společnost FOTON získala pro elektrické nákladní vozidlo.

Certifikát WVTA funguje jako „pas“ umožňující vstup automobilů na evropské trhy a až do změny příslušné směrnice nebo samotné konstrukce automobilu je akceptován v celé Evropské unii bez dalšího testování.

Pro udělení certifikátu WVTA prošel model FOTON iBlue testováním více než 30 položek včetně EMC, specifikace elektrické bezpečnosti, NVH, upozornění na vybočení z jízdního pruhu a pokročilého nouzového brzdění.

Vozidlo využívá vysokokapacitní baterii s vysokou hustotou energie od největšího světového producenta baterií, společnosti CATL a motor s permanentními magnety (Permanent Magnet Synchronous Motor, PMSM). Dokáže plně vyhovět technickým požadavkům na rozjezdové zrychlení 0-30 km/h, zrychlení při předjíždění 30-50 km/h a rozjezd do kopce a může se pochlubit pokročilou strategií rekuperace brzdné energie či jízdním režimem ECO, který se přizpůsobí různým jízdním podmínkám a zajišťuje vyšší účinnost a o 10 % delší dojezd. Celé vozidlo bylo podrobeno také přísným testům baterie, motoru a elektronického řídicího systému a více než osmi stovkám statických kontrol. Míra klesání dojezdu při nízkých teplotách je maximálně 35 % a provozní účinnost vozidla zvyšuje také vysoká schopnost přizpůsobení aktuálním podmínkám. Po dokončeném testování odolnosti na trase 100 000 km je zaručena i bezpečnost celého vozidla.

Kromě elektrických nákladních vozidel od společnosti FOTON získaly certifikaci WVTA také její plně elektrické autobusy, které byly v dubnu letošního roku nasazeny do provozu na Novém Zélandu. Na prahu světové éry nízkouhlíkového vývoje uvedla společnost FOTON na trh také další produkty s plně elektrickým a vodíkovým pohonem, které se uplatnily ve vnitrostátní autobusové dopravě, flotilách školních autobusů či letištní kyvadlové dopravě po celém světě. Úspěšným získáním certifikace WVTA pro elektrické nákladní vozidlo FOTON iBlue si nyní zajistila také přístup na nejnáročnější evropský trh.