Pirátský podraz na obyvatele Horních Počernic

Na posledním zastupitelstvu městské části Praha 20 zastupitelé zvolení za Pirátskou stranu ve spolupráci s uskupením HOP iniciovali podání žaloby proti územnímu rozhodnutí na pražský okruh 510 v části Běchovice – dálnice D1. Ačkoli tato část okruhu neprochází Horními Počernicemi, zdržení způsobené žalobou výrazně zpomalí modernizaci části okruhu, která se Horních Počernic přímo týká a je pro městskou část zásadní. Pozvaný  primátor Zdeněk Hřib a jeho náměstek pro dopravu Adam Scheinherr na jednání zastupitelstva ani nedorazili.

Jsem opravdu naštvaný. Rozumím, že je před volbami, ale tohle je podraz na obyvatele Horních Počernic. Škoda, že se zastupitelé nezajímali o výstavbu okruhu v uplynulých 4 letech. Přestože tvrdí, že chtějí o okruhu věcně jednat a nejsou proti tomuto záměru, dělají přesný opak. Když tito zastupitelé měli možnost věcně jednat se zástupci ŘSD na toto téma, tak ani nedorazili a zastupitelstvo nebylo usnášeníschopné.“ komentuje starosta městské části Prahy 20 Petr Měšťan (ODS).

Zasedání zastupitelstva se zúčastnil i ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který, stejně jako jeho stranický kolega a starosta Prahy 20, přišel dostavbu Pražského okruhu podpořit. Modernizace této části okruhu totiž měla přinést převážně výstavbu protihlukových opatření, na která obyvatelé Horních Počernic už tak dlouho čekají, a trvale vyřešit každodenní kolaps dopravy, se kterým se městská část potýká. Ministr zastupitele ujistil, že byla zahájena soutěž na zhotovitele protihlukových zdí a dopravních opatření, která svedou dopravu mimo tuto městskou část a života obyvatel se tak dostavba této části okruhu nikterak nedotkne. Na jednání zastupitelstva byli pozváni i primátor Zdeněk Hřib a jeho náměstek pro dopravu Adam Scheinherr, ani jeden z nich však neodrazil.

Mrzí mě, že ani primátor Hřib, ani náměstek Scheinherr nepovažují Pražský okruh za tak zásadní, aby si na toto jednání udělali čas. Na Zastupitelstvu hl. m. Prahy jsem tuto problematiku řešil několikrát a vždy mě ujišťovali o podpoře okruhu.  Jsem přesvědčen o tom, že kdyby pan primátor dorazil, určitě by existovala šance, že zastupitelé zvoleni pod vlajkou Pirátské strany by nesabotovali výstavbu okruhu, o kterém pan primátor celé volební období tvrdí, že jej podporuje. Bohužel si tito zastupitelé vzali okruh a tím defacto i hlavní město jako rukojmí své kampaně a bude to mít negativní dopad na celou Prahu.“ komentuje výsledek jednání zastupitelstva starosta Běchovic a zastupitel hl. m. Prahy Ondřej Martan (ODS).

Kdo hlasoval pro žalobu?

Pro žalobu hlasovali tito zastupitelé: bývalá radní a místostarostka Eva Alexová, zvolená za Šance pro Počernice nyní kandidující za Místní pro Horní Počernice, bývalá radní a zastupitelka Jana Hájková, zvolená za ANO, nyní kandidující za Místní pro Horní Počernice, bývalý radní a zastupitel Zbyněk Mucha, zvolený za HOP s podporou Pirátů, nyní kandidující za Hnutí občanů Počernic a pro Počernice, bývalý místostarosta Jiří Beneda, zvolen za Společně pro Počernice, zastupitel Milan Herian, zvolen za Společně pro Počernice, bývalá radní a zastupitelka Karla Polydorová, zvolena za Společně pro Počernice, zastupitel Jiří Šebek, zvolen za HOP s podporou Pirátů, zastupitelka Alžběta Cibochová, zvolena za HOP s podporou Pirátů, bývalý radní a zastupitel Petr Růžička, zvolen za Šance pro Počernice, nyní kandidující za Hnutí občanů Počernic a pro Počernice, bývalá starostka, zastupitelka Alena Štrobová, zvolena za HOP s podporou Pirátů, nyní kandidující za Hnutí občanů Počernic a pro Počernice, zastupitel Miloš Vacek, zvolen za HOP s podporou Pirátů, nyní kandidující za Místní pro Počernice, bývalá radní a zastupitelka Daria Češpivová, zvolena za HOP s podporou Pirátů, nyní kandidující za Hnutí občanů Počernic a pro Počernice, bývalý radní a zastupitel Pavel Skalický, zvolený za HOP s podporou Pirátů.

TZ ODS