Belgická armáda poprvé představila nové logistické vozy na tatrováckém podvozku

Belgie slaví 21. července Národní den jako připomenutí nezávislosti na Spojeném království Nizozemska. Státní svátek každoročně doprovázejí mohutné oslavy v Bruselském parku. Jejich součástí je tradičně vojenská přehlídka. Letos se na ní mimo jiné poprvé veřejně prezentovala logistická vozidla, která pro belgickou armádu ve spolupráci s partnerskou firmou DAF Trucks vyrábí kopřivnická automobilka Tatra Trucks. V sekci logistických vozů se představilo celkem šest nových vozidel.

Zakázku na výrobu téměř devíti set vozidel určených pro belgickou armádu získala společnost DAF Trucks v roce 2021. Podvozky se vyrábějí v kopřivnické automobilce Tatra Trucks, část vozidel navíc bude osazena balistickou kabinou, kterou vyvinula společnost Tatra Defence Vehicle. První dodávky podvozků Tatra, jež budou nástavbami a částečně i kabinami dovybaveny v Belgii, se uskuteční v letošním roce a zakázka bude dokončena v roce 2025.

„Celý program oslav Národního dne v Bruselském parku byl impozantní a vojenská přehlídka ho korunovala. Je pro nás velké vyznamenání, že do ní byla nová logistická vozidla na tatrováckém podvozku zařazena. Díky spolupráci s DAF Trucks, jejíž kabiny a motory využíváme pro naší řadu Tatra Phoenix, se nám podařilo proniknout na náročný belgický trh. Věříme, že tato velká zakázka bude pro Tatru skvělou referencí, otevírající dveře i do dalších armád s vysokými nároky na jízdní vlastnosti vozidla a bezpečnost posádky,“ komentoval akci přímo z Bruselu Kamil Košťál, marketingový ředitel automobilky Tatra Trucks.

Vozidla DAF pro belgickou armádu navazují na spolupráci na modelové řadě Tatra Phoenix. Do roku 2025 se vyrobí celkem 879 logistických nákladních vozidel na tatrováckém podvozku s centrální nosnou rourou a nezávislým zavěšením výkyvných polonáprav. Podle objednávky belgické armády bude 636 vozů vyrobeno v konfiguraci 4×4 a dalších 243 v čtyřnápravovém provedení 8×8.

Nepancéřované kabiny na větší část vodidel dodá společnost DAF Trucks, která je prime kontraktorem a finálním dodavatelem této obří zakázky. Celkem 352 vozů bude opatřeno pancéřovanými kabinami vyvinutými a vyrobenými v kopřivnickém podniku Tatra Defence Vehicle. Dnes se jedná o nejbezpečnější kabinu pro posádku v kategorii logistických vozidel. Součástí kontraktu jsou vozidla pro přepravu kontejnerů s hákovým nakladačem, valníky, valníkové provedení s hydraulickou rukou a jednostranné sklápěče.

„Kabiny s balistickou a minovou ochranou Level 3 dle normy STANAG jsme pro tuto zakázku kompletně vyvinuli v naší společnosti Tatra Defence Vehicle. Produkt je důkazem, že naše společnost není jen výrobce speciální techniky, ale máme též velmi silný vývoj a konstrukci. To jsme prokázali také u dalších projektů Pandur II a TITUS. Výroba balistických kabin pro belgickou armádu je pro nás velmi cennou referencí s ohledem na další potenciální zakázky,“ doplnil Tomáš Mohapl, ředitel Tatra Defence Vehicle.

Akciová společnost Tatra Trucks převzala v roce 2013 světoznámou značku a kopřivnickou automobilku, která po změně vlastnické struktury prošla úspěšnou restrukturalizací. Kromě standardizovaných modelových řad vyrábí i speciální nákladní vozidla na míru požadavkům zákazníka. Velmi důležité jsou domácí trhy v Česku a na Slovensku, velká část produkce automobilky je určena na export do desítek zemí světa.