Jak se BIM zabydluje na českých stavbách?

Není žádnou novinkou, že díky projektování v BIM modelu vidí realizační firmy stavbu a investor svoji budoucí budovu v souvislostech. Významně se snižuje počet změn v projektové dokumentaci a logicky i kolize či nedorozumění v průběhu samotné výstavby.

Jaké jsou příčiny toho, že stále není potenciál BIM při výstavbě plně využíván? Proč zatím na většině projektů v ČR není BIM implementován, přestože je zřejmé, že usnadňuje téměř všechny procesy spojené se stavbou? Jaké komplikace doprovází přestup stavebních firem na digitální standard? Stane se BIM v budoucích dvou či třech letech skutečně standardem české výstavby?

Erik Štefanovič, jednatel DELTA Group ČR říká, že Building Information Modeling potřebuje více osvěty. Je třeba, aby nejen investoři, facility manageři, ale i realizační firmy pochopily, v čem je BIM užitečný a v čem všem jim může být nápomocný.

Byla by nějaká specifická forma centrální komunikační platformy, která by sloužila k prohlížení BIM modelu, digitálního dvojčete stavby, možnou hybridní cestou, jak pracovat s BIM modelem v jakékoliv fázi projektu kdykoliv a odkudkoliv?

Diskuse o tom, jak moc může být BIM model přínosný investorovi v době změn na projektu, jak a kam až dokáže příslušné změny díky své naprosté transparentnosti a informační komplexnosti v rychlosti promítnout, případně jak moc dokáže toto období změn a hledání řešení zkrátit, ale také třeba o nových možnostech stavebního dozoru investora a mnohém dalším diskutoval v našem třetím díle podcastu BIM JAKO FENOMÉN jednatel DELTA Group ČR a SK Erik Štefanovič a Martin Buřič, vedoucí stavebních služeb pro střední a východní Evropu společnosti S+B Gruppe.