Útraty se v Čechách výrazně omezují, inflace se začíná výrazně projevovat

Tržby maloobchodníků v květnu nečekaně silně propadly. V meziročním vyjádření poklesly o bezmála sedm procent. Pokles reálně o 6,9 procenta je více než dvakrát hlubší, než předpokládal ten nejpesimističtější expertní odhad.

Zvláště dramaticky se propadly tržby prodejcům oděvů a obuvi. To souzní s průzkumy, podle nichž si letos Češi raději odpustí koupi nového oblečení, než aby si odepřeli dovolenou, třeba i zahraniční u moře. Po dvou letech omezeného, ba nemožného cestování jsou zkrátka na zahraniční pobyt tolik natěšeni, že za něj neváhají utrácet, ač jsou jejich obavy z vlastní finanční budoucnosti kvůli inflaci nejchmurnější od krize let 2012 a 2013, v některých aspektech ještě za mnohem delší dobu.

Češi také šetří například na sportovním vybavení, ale omezují se také v pořizování notebooků, mobilů nebo obecně elektroniky. To vše je totiž zbytné zboží, jež si mohou odepřít, když se jako právě v těchto dnech a týdnech tolik obávají dalšího zrychlování inflace a zejména pak energetické drahoty, kterou může na podzim výrazně umocnit napjatá situace stran dodávek ruského plynu do EU. Tržby stoupají jen lékárnám nebo drogeriím, což jsou obchody, jež prodávají zboží často spíše nezbytné povahy, na němž se prostě šetřit příliš nedá. 

Na rozdíl od předchozích měsíců v květnu již domácnosti v ČR vyčerpaly svůj pandemický polštář úspor. Nebo se jej dále bály vyčerpávat. Spotřebitelská důvěra je na nejnižší úrovni od začátku měření počátkem milénia. Inflace se navíc dále rozjede, už v červenci může přesáhnout dvacetiprocentní úroveň. Což spotřebitelské tržby jen dále omezí.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank