Putin Německu i Itálii vypíná plynové kohouty, i když obě země svolily k platbě rubly

Cena burzovně obchodovaného plynu v EU dnes prudce stoupá, momentálně o více než 21 procent. Důvodem je „plynová válka“, jež se rozhořela mezi Ruskem a Německem a která zadělává na paniku na již tak silně znervóznělém evropském trhu. Gazprom, ruský plynárenský podnik v rukou Kremlu, monopolní dodavatel plynu do EU, dnes dále snížil své dodávky plynovodem Nord Stream. Ten spojuje Rusko přímo s Německem. Teče jím také plyn, který využívá Česká republika.

Dohromady tak již k dnešku Gazprom snížil své dodávky daným plynovodem o šedesát procent. Navíc o patnáct procent dnes omezil své dodávky Itálii, resp. italskému energetického podniku Eni. Itálie je spolu s Německem největším odběratelem ruského plynu v EU. Cena plynu v EU se tak dnes dostala až nad úroveň 120 eur za megawatthodinu, tedy nejvýše od konce dubna. Obchodníci se obávají, že se přes léto nepodaří naplnit zásobníky, což by na přelomu léta a podzimu zřejmě cenu plynu v EU vyhnalo k novému historickému rekordu.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck dnes odpoledne obvinil Kreml, že se omezením dodávek plynu snaží destabilizovat evropský trh s ním a právě šroubovat jeho cenu vzhůru. Podle všeho si Kreml v uplynulých týdnech testoval závislost evropských odběratelů na ruském plynu požadavkem platby v rublech. Klíčoví odběratelé plynu v EU, zejména německé, italské, rakouské či maďarské podniky, na platbu v rublech zpravidla přistoupily. Otevřely si totiž rublový účet u ruské státní banky Gazprombank, jak o to žádal ruský prezident Vladimir Putin od konce března.

Na platbu v rublech nepřistoupili spíše méně významní odběratelé z Polska, Bulharska, Finska, Dánska či Nizozemska.

Putin tak nyní vnímá, že závislost nejdůležitějších odběratelů v EU je značná, což mu právě umožňuje rozehrát s nimi hru, šroubovat cenu plynu a – slovy Německa – destabilizovat trh.

Gazprom dnes omezil dodávky do Německa tak, že vypnul další z turbín. Už včera uvedl, že řeší technické problémy se dvěma jinými turbínami. Tyto dvě turbíny dodal německý podnik Siemens Energy. Ministr Habeck ale odmítl, že by technické problémy byly hlavní příčinou omezení dodávek plynu.

Putin Německu a Itálii plyn částečně vypíná zrovna v době, kdy rozsáhlý požár těžce poškodil klíčový terminál pro vývoz zkapalněného plynu v USA. Tím je omezena možnost dodávek zkapalněného plynu z USA do Evropy. Do Evropy přitom letos v důsledku ruské invaze na Ukrajinu a souvisejících sankcí míří zhruba 75 procent veškerého amerického zkapalněného plynu.

Paniku na trhu s plynem v EU dále zesiluje rovněž vlna veder, jež se Evropou přelévá a která umocňuje poptávka po energiích k chlazení a klimatizaci.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank