Brněnská firma G.L. Electronic pracuje na družici HERA

G.L. Electronic s.r.o. spolupracuje na družici HERA, která patří mezi projekty v rámci programu přípravy ochrany Země před možnou srážkou s vesmírným tělesem. G.L. Electronic před pár dny podepsala finální část smlouvy o spolupráci na projektu HERA s italskou společností OHB-I a nepřímo se tak podílí na planetární obranné misi. Smlouva firmu řadí mezi významné hráče evropského vesmírného sektoru. Současně je tím firmě umožněn další technologický a profesní růst v oblasti vesmírných technologií. G.L. Electronic věří, že se tímto krokem zviditelní její technologická úroveň a že se i její účastí na projektu opět posílí postavení českých firem ve vesmírném průmyslu v rámci Evropské vesmírné agentury (ESA).

Jak se bude G.L. Electronic na družici HERA podílet?

G.L. Electronic zodpovídá za celkovou realizaci výroby a testování kabelových svazků části CPS a DC. V těchto dnech již firma dokončuje cca 60 kabelových svazků modelu ATB (CPS) pro první část testovací kampaně. Od března tohoto roku aktivně pracuje na přípravě druhé části kabelových svazků. Zde se již jedná o hardware pro tzv. letovou fázi FM, kdy firma vyrábí cca 65 kabelových svazků. Následovat bude letový model FM (DC) s cca 100 kabelovými svazky, které budou dokončeny v druhé polovině roku 2022. Tyto kabelové svazky budou propojovat hlavní a řídící elektronické jednotky, senzory, čidla a přístroje celé družice. Kabelové svazky nakonec technici zaintegrují do finálních pozic na maketu družice HERA vyrobenou v měřítku 1:1. Vše bude vyrobeno a otestováno v čistých výrobních prostorech třídy ISO 8 v Brně.

V čem spočívá práce družice HERA?

HERA, výzkumný projekt ESA, představuje družici pojmenovanou po starověké řecké bohyni. HERA navazuje na DART (Double Asteroid Redirection Test), misi americké vesmírné agentury NASA, jež byla zahájena v listopadu 2021. Obě mise jsou koncipovány jako vzájemně nezávislé, avšak jejich hodnota se zvyšuje, když jsou kombinovány spolu.

Družice HERA, společně se dvěma CubeSaty (skalním dekodérem Milani a radarovým vizionářem Juventas) vyhodnotí následky dopadu mise DART na asteroid Didymos a jeho malý měsíc Dimorphos. HERA prozkoumá fyzický a dynamický stav cílového asteroidu a podrobně změří výsledek testu kinetického nárazového tělesa mise DART.

Projekt DART představuje první misi s předvedením jedné z technik obrany naší planety – změny pohybu vesmírného tělesa kinetickým nárazem. Raketa SpaceX vynesla DART do vesmíru, aby narazil do Didymosu a ovlivnil tak jeho letovou dráhu, byť nepatrně.

HERA a DART tak patří mezi projekty v rámci programu přípravy ochrany Země před možnou srážkou s vesmírným tělesem, jež by mohlo případně ohrozit život na celé planetě. Didymos sice nepředstavuje nebezpečí dopadu na Zemi, ale se svým průměrem cca 800 m je ideálním cílem výzkumu.

Pozorování, která HERA provede, jsou zásadní pro validaci / upřesnění nárazových modelů, což umožní škálovat výsledky HERA na jiné asteroidy, čímž se zvýší možnosti efektivního vychýlení asteroidu, bude-li to v budoucnu potřeba.

HERA poskytne mimořádně cenné informace pro budoucí mise a vědu o výchylce asteroidů, ale také o tvorbě sluneční soustavy a evolučních procesů a prohloubí naše chápání geofyziky asteroidů.

Start HERY se plánuje na podzim 2024.