Konec falešných slev a vymyšlených recenzí? Česko nestihlo novelu proti podvodům na spotřebitele

Falešné slevové akce či podvodné spotřebitelské recenze na internetu by měla řešit novela zákona o ochraně spotřebitele a občanského zákoníku. Nová právní úprava nyní míří po jednání vlády do Poslanecké sněmovny. Návrh MPO by měl celkově posílit ochranu spotřebitele proti nekalým obchodním praktikám. Podle Upgates, předního dodavatele e-shopových řešení, se posílí důvěra mezi spotřebiteli a poctivými obchodníky a zrychlí se celkový přechod Čechů k nakupování on-line. Česká legislativa měla podle evropské směrnice Omnibus vstoupit v platnost do 28. května.

Novela zákona o ochraně spotřebitele i občanského zákoníku posílí pozici zákazníků, zvýší ochranu před podvodným jednáním prodejců a v neposlední řadě zkvalitní podnikatelské prostředí.

„Modernizaci zákonů pro ochranu spotřebitele vnímáme jako prospěšnou kultivaci e-commerce prostředí v Česku. Na českém trhu nyní působí 51 tisíc e-shopů a byť jen malá část z nich se nechová v souladu s předpisy, je potřeba, aby legislativa reagovala pružně. Česká obchodní inspekce bude mít nyní větší páku na nepoctivé obchodníky a důslednější postihování nekalých praktik. Pro poctivé prodejce se s novelou zákona nic nemění, naopak jejich pozice se ještě více upevní,“ říká Martin Pech, obchodní ředitel společnosti Upgates, jednoho z předních dodavatelů e-shopových řešení v Česku.

Ke změnám v zákonech došlo na návrh ministerstva průmyslu a obchodu. „Cílem návrhu je zajistit, aby spotřebitelé byli při nákupech v on-line prostředí lépe chráněni před nekalými obchodními praktikami některých prodejců. Náš návrh jim zajistí dostatek informací, aby se mohli lépe orientovat a byli méně zranitelní vůči snahám o manipulace,“ představil návrh zákonů ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Falešným slevám odzvoní

Odstranění umělého navyšování cen před slevou se dotkne všech obchodníků, tedy jak e-shopů, tak kamenných prodejen. V případě slev budou muset uvádět nejnižší cenu produktu 30 dnů před slevou. „Slevu bude třeba počítat ze skutečné ceny a nikoli například zaváděcí,“ přibližuje Martin Pech.

Konec vymyšleným recenzím

Prodejci budou mít povinnost ověřovat, že spotřebitelské recenze udělují opravdoví zákazníci, kteří si výrobek pořídili. Nebude tak již možné zveřejňovat falešné recenze. „Pro nakupující jsou zkušenosti ostatních uživatelů extrémně důležité a podle mnoha výzkumů hrají při rozhodování minimálně stejnou roli jako cena. Manipulace s hodnocením a vymyšlená kritika by se tak u zboží již neměly vůbec zobrazovat. E-shoppeři musí sami zařídit autenticitu a v případě kontroly prokázat, že se jedná o opravdové spotřebitele,“ upozorňuje Martin Pech.

Informování o personalizaci cen

Přesto, že se směrnice zabývá úpravou ceny, nezakazuje její personalizaci. Jestliže obchodník zobrazí cenu, kterou spočítá algoritmus podle předchozího chování spotřebitele, musí jej o tom dostatečně informovat. „Pokud se zákazníkům zobrazují různé ceny podle toho, odkud na web přišli či jak často stránku navštěvují, musí o tom být jasně informováni. Vyskytuje se to například u dopravců, kteří navyšují jízdné, takže při další návštěvě už cestující vidí jinou cenu,“ uvádí Martin Pech.

Vyhledávání bude transparentní

Novela si posvítí také na „kreativní“ řazení zboží ve výsledcích vyhledávání a nejasné parametry určující jejich pořadí. Provozovatelé on-line tržišť budou muset informovat spotřebitele o tom, s kým uzavírají smlouvu, a na základě čeho se řadí výsledky vyhledávání.

„V případě řazení od ‚nejlevnějších‘, nebo ‚nejprodávanějších‘ položek je princip uspořádání vcelku jasný. Některá on-line tržiště obchodníkům za úplatu poskytují přední příčky ve výsledcích vyhledávání, ale, doporučené‘ výrobky již nenesou označení, že jsou takto umístěny díky placené reklamě,“ vysvětluje Martin Pech.

Pokuty budou vysoké

Provozovatel internetového obchodu musí na vyzvání České obchodní inspekce prokázat, že recenze pocházejí od reálných zákazníků, slevy nejsou falešné a výsledky vyhledávání se řadí transparentně. ČOI bude vymáhat dodržování novely zákona a za porušení nových pravidel hrozí vysoké penále. Evropská směrnice uvádí, že maximální výše pokuty bude alespoň 4 % ročního obratu e-shopu. Jestliže takové informace nejsou k dispozici, maximální výše bude činit alespoň dva miliony euro.

„Na novinky v legislativě flexibilně reagujeme a implementujeme změny do e-shopových řešení, abychom zavedení aktuálních opatření obchodníkům co nejvíce usnadnili. Prosperita e-shopu a vracející se zákazníci však stojí hlavně na poctivém jednání každého e-shoppera,“ říká závěrem Martin Pech.