České hotelnictví padnout nenecháme. Máme plán, investujeme, říkají hoteliéři

Praha se po ekonomické krizi jen obtížně dostává zpět na Evropskou úroveň. Krize cestovního ruchu, způsobená pandemií koronaviru, kdy obsazenost hotelů klesla pod 25 %, a následnou válkou na Ukrajině, postihla v Česku nejvíce pražský region. V prvním čtvrtletí 2022 sice došlo k oživení, přesto se výsledky Prahy drží pod průměrem ostatních středoevropských měst.

V 1. čtvrtletí 2022 dosáhla obsazenost téměř 30 % (29,7 %), průměrné ceny za pokoj a noc se pohybovaly kolem 1.500 Kč. V porovnání s městy ve střední Evropě se Praha v návštěvnosti propadla za Varšavu, Berlín, Vídeň, a dokonce i za Budapešť a Bratislavu.

“K oživení došlo ve 2. čtvrtletí 2022, ale dražší 4 a 5hvězdičkové hotely na své hosty stále čekají. Chybí především movití klienti z Asie a Ameriky. Hotely navíc trápí růst cen energií a zdražování potravin. Na kvalitě služeb se podepisuje také absence kvalifikovaných zaměstnanců, např. kuchařů nebo číšníků. Mnohé hotely to řeší dramatickou úsporou nákladů. Šetření na servisu ale host vnímá negativně,” uvedl Petr Chábera, zástupce České hotelové asociace.

„České hotelnictví padnout nenecháme, mohutně investujeme,“ říká šéf největší pražské hotelové sítě Czech Inn Hotels, Jaroslav Svoboda.

CZECH INN HOTELS, největší ubytovatel v Praze, řeší aktuální situaci opačně a investuje do vybavení, a především do lidských zdrojů. “Je to pro nás obrovská výzva. Držíme zásadu, že hotel musí mít především prvotřídní služby – servis, restaurace, wellness. Hospodaření takových hotelů je podstatně lepší. Navíc expandujeme do Evropy! Vyjednáváme převzetí hotelů ve Vídni nebo v Budapešti,” uvádí Jaroslav Svoboda, zakladatel a jednatel firmy.

Ve 2. čtvrtletí se v Praze výsledky zlepšují, otevřela se i zařízení, která byla 2 roky uzavřena, nebo nabízela dlouhodobé pronájmy, či ubytování uprchlíkům. V květnu 2022 obsazenost dosahuje 70 %. I přesto, že turismus v Praze ožívá v porovnání s destinacemi v západní Evropě se zpožděním, mnozí hosté jsou stále vůči střední a východní Evropě ostražití z důvodu pokračující války na Ukrajině.

„Investice do kvality se vyplácí. Během května jsme se dostali na tržby srovnatelné s rokem 2019. Ubytovali jsme dokonce našeho 15miliontého zákazníka – rodinu z Moravy, která přijela do Prahy na víkend. Také červen a letní měsíce vypadají velmi nadějně. Více než polovina hostů stále rezervuje na poslední chvíli, přesto máme již zaknihovanou asi již třetinu rezervací v červnu, a i další měsíce se rychle zaplňují,“ doplňuje Jaroslav Svoboda.

Česká hotelová asociace předpokládá, že se Praha v létě 2022 přiblíží 70% obsazenosti a předcovidovým cenám. Hotely budou přesto levnější než hotely v sousedních evropských regionech. Pro Čechy proto zůstává Praha velmi lákavá. Málo turistů, nízké ceny (nejen hotelů, ale i restaurací a dalších služeb). Zásadní bude ale zvyšující se kvalita.