Významní představitelé světového byznysu se v Praze setkali se zástupci židovské komunity

V prvních květnových dnech se v Praze uskutečnil summit výkonného výboru vedoucích představitelů židovské komunity z celého světa. Lídři vyzvali Radu Evropy, aby bojovala proti všem projevům nenávisti a rasismu.

„Je nejvyšší čas, aby Rada Evropy vytvořila stálou pracovní skupinu pro boj proti nenávisti vůči Židům a všem formám rasismu,“ řekl prezident Světového židovského kongresu Ronald S. Lauder.

Na setkání v Praze přijal pozvání také československý podnikatel a filantrop Milan Fiľo. S Ronaldem Lauderem hovořil mimo jiné o humanitární krizi na Ukrajině. „Zatímco jsme s hrůzou sledovali strašlivou zkázu, byli jsme s velkou hrdostí svědky odvahy ukrajinského lidu. Otevřeli jsme dveře a srdce velkému proudu uprchlíků, kteří utíkají z Ukrajiny, a vytvořili jsme mechanismus pomoci těm, kteří doma na Ukrajině čelí hladu, strachu a fyzickému i psychickému utrpení,“ uvedl prezident holdingu ECO-INVESTMENT, a.s. Milan Fiľo.

Místopředseda vlády ČR Marian Jurečka řekl: „Boj proti všem formám nenávisti bereme velmi vážně. Evropa řekla jasné ne rasismu a nenávisti. Nechceme být diváky. Chceme podniknout kroky v oblasti kultury a vzdělávání. Provedeme změny, abychom byli schopni čelit lžím.“

Zástupci židovských obcí na Ukrajině během tohoto setkání poděkovali místní komunitě za humanitární podporu a zdůraznili, že z pomoci mají prospěch všichni Ukrajinci. Zároveň popsali ztráty včetně nedávného bombardování židovského hřbitova s více než 600 náhrobky v Sumské oblasti na severovýchodě Ukrajiny.