Skupina ČEZ zůstává nejžádanějším zaměstnavatelem vysokoškoláků

Známe TOP Zaměstnavatele 2022. V 11. ročníku této stabilní a prestižní studie hlasovalo 11.856 studentů českých vysokých škol. JASNOU VOLBOU, tedy jednoznačným vítězem napříč obory, je pro české vysokoškoláky Skupina ČEZ. Nejlepší studenti technických fakult chtějí pracovat pro Skupinu ČEZ, právnických pro advokátní kancelář Brož & Sokol & Novák, ekonomických pro Generali Českou pojišťovnu a lékařských & farmaceutických pro Fakultní nemocnici v Motole. SKOKANEM ROKU se stala poradenská společnost BDO.

„Mezi umístěnými společnostmi na prvních příčkách je v letošním, již 11. ročníku, pouze několik kosmetických změn. Ty jsou odrazem zejména soustavné práce s potenciálními uchazeči a náborových strategií oceněných společností, tedy jejich rozšířeným záběrem na širší publikum a nabídkou více kariérních možností. I tak lze konstatovat, že TOP 5 v každé oborové kategorii je dlouhodobě stabilní a postavena na dominantních silných značkách českého trhu. Nejsilnější pozici JASNÉ VOLBY dlouhodobě obhajuje Skupina ČEZ a je tedy z našeho pohledu jedním z nejstabilnějších a nejžádanějších zaměstnavatelů na českém trhu. Kromě stálých zaměstnavatelů na stupních vítězů ve 14 oborových kategoriích letos studii rozšiřujeme o nové kategorie Doprava & Logistika, kde dominuje Zásilkovna, člen Packeta Group, a Veřejná správa, kde vítězí Armáda České republiky,“ řekl k výsledkům Jakub Hořický, ředitel studie TOP Zaměstnavatelé.

„Všichni zaměstnavatelé na trhu se potýkají s novými výzvami, které přinesla celosvětová pandemie a někteří se na ni stihli adaptovat velmi dobře, což potvrzují i jejich pozice v žebříčku TOP Zaměstnavatelé 2022. Získávají tak náskok před ostatními zaměstnavateli a mohou být o krok blíže k oslovení talentovaných studentů, budoucích absolventů, tím, že představují a naplňují atributy atraktivních zaměstnavatelů pro rok 2022. To jsou např. důraz na work-life balance, přátelské a příjemné pracovní prostředí, a hlavně ochota představit se, zpřístupnit a otevřít v komunikaci již k uchazečům o práci. Oproti předchozímu anomálnímu ročníkům se očekávaná nástupní mzda absolventů VŠ vrátila na úroveň roku 2020. Celých 85 % z nich očekává, že si po získání vysokoškolského diplomu budou vydělávat až 40 000 Kč hrubého měsíčně,“ dodává Hořický.

„Energie, světlo a teplo jsou velmi smysluplné produkty, naprosto nezbytné pro fungování moderní společnosti. To přináší stabilitu našeho podnikání, která je atraktivnější než dříve, protože fungujeme i v čase pandemie. Jako mezinárodní skupina s centrálou v ČR nabízíme unikátní možnost ovlivňovat aktuálně probíhající proměny energetiky směrem k čistší budoucnosti. A navíc již více než 12 let intenzivně budujeme sít partnerských středních a vysokých škol a v rámci řady programů ukazujeme studentům a studentkám, jak velké množství atraktivních pracovních příležitostí energetika nabízí.“ okomentoval výsledky Josef Lejček, HR ředitel ve Skupině ČEZ.

„Prvenstvo v kategórii Poisťovníctvo sme obhájili už po ôsmykrát v rade a každým rokom pre nás tento záväzok rastie. Tento rok sme navyše získali aj ocenenie v špeciálnej kategórii EKONOM. Aj toto prvenstvo nás poháňa ďalej v intenzívnej práci so študentami. Študentom ponúkame už počas štúdia množstvo odborných stáží a praxí, pri ktorých spolupracujú s tými najväčšími odborníkmi, ktorých v Čechách máme. Zároveň sme veľmi aktívni na pracovných veľtrhoch, či už v online alebo prezenčnej forme, a každý rok pre študentov pripravujeme niečo nové a zaujímavé. Poisťovníctvo je veľmi špecifický odbor a pre študentov môže byť stretnutie s odborníkmi práve to, čo vyhráva,“ okomentovala výsledky Katarína Bobotová, ředitelka HR a strategie v Generali České pojišťovně.

„Velice si vážíme prvenství, které Armáda ČR získala v nově otevřené kategorii VEŘEJNÁ SPRÁVA. To nám dokazuje, že jsme již delší dobu vnímáni jako spolehlivý, zodpovědný a atraktivní zaměstnavatel. Česká veřejnost nás bere také jako nejdůvěryhodnější instituci, což určitě pomáhá studentům a absolventům při výběru práce i dalšího studia. Je to pro nás určitě závazek, budeme se snažit ještě více oslovit mladé lidi a získat je pro práci v armádě,“ dodala k výsledkům brig. gen. Mgr. Lenka Šmerdová, poradkyně náčelníka GŠ Armády ČR.