Vstupujeme na medvědí trh?

Kryptoměny jsou známé svou volatilitou a nejnovější vývoj nejlépe ilustruje, co to znamená v praxi. Dne 22. ledna se Bitcoin propadl na $34.500 a poté se mírně odrazil na víkendových $36.300. Optimismus však netrval dlouho, protože přední kryptoměna nyní klesla na $33.707*.

Proč kryptotrhy padají?

Stejně jako při každém větším propadu, i při tom posledním existuje několik faktorů, které vedly k poklesu trhů. Kromě FUD slabých rukou, jsou nyní ve hře tyto hlavní faktory:

Korelace s hlavními akciovými trhy

Vzhledem k tomu, že špičkové kryptoměny nakupovaly velké instituce, zvýšila se jejich korelace s hlavními akciovými trhy. Nyní, když akciové trhy klesají, klesají i hlavní kryptoměny v čele s Bitcoinem a Ethereem. Vzhledem k tomu, že celý kryptotrh je velmi úzce provázán, stahuje dolů většinu ostatních altcoinů, protože dochází k efektu FUD.

Vyšší úrokové sazby

A hlavní akciové trhy klesají, protože se zdá, že levné peníze v podobě vyšších úrokových sazeb a menšího kvantitativního uvolňování ze strany velkých bank brzy skončí. Důvodem je, že vyšší úrokové sazby ztíží firmám přístup k úvěrům a také to bude znamenat, že nebude tolik levných peněz, u kterých spekulanti hledali, kam je investovat, a tím zvyšovali ceny rizikových aktiv i kryptoaktiv.

Geopolitická situace v Rusku a regulace

Evropské akciové trhy jsou také velmi ostražité kvůli geopolitické situaci mezi Ruskem a Ukrajinou. Napětí v této oblasti vede také k vyšším cenám zemního plynu, čímž se k již tak vysoké míře inflace přidávají inflační tlaky.

Situaci navíc příliš nepomohly ani nedávné zprávy o tom, že ruská centrální banka plánuje plošný zákaz všech kryptoměn. Těžba, obchodování nebo držení kryptoměn by byly zakázány, pokud by takový zákon v zemi skutečně vstoupil v platnost.

Vstupujeme na medvědí trh?

Může se zdát, že trhy nyní vstupují do medvědí zóny. To se v krátké historii bitcoinu stalo již několikrát a některé poklesy byly zničující. Pokaždé se však trhy odrazily zpět a přišel býčí run, takže je možné konstatovat, že zaprvé tato situace není neobvyklá a zadruhé, že po těchto obdobích poklesu následoval velký vzestup.

Závěr

Možná jste si však všimli, že ne všechny kryptoměny klesají. Existují digitální měny, které nejsou korelovány s trhy s aktivy ani s Bitcoinem, a to z toho důvodu, že mezi jejich držiteli nejsou žádné velké instituce, a také proto, že se používají v rámci svého nezávislého ekosystému. Mezi několik málo výjimek patří například PlatonCoin, který může sloužit jako zajištění proti těmto neočekávaným pohybům na trhu. Více informací naleznete na stránkách ekosystému.

* cena je aktuální k datu napsání článku