Předseda Senátu Miloš Vystrčil ocenil práci ministra zahraničí Taiwanu stříbrnou medailí

Za aktivní rozvoj spolupráce a partnerství mezi demokraciemi udělil Miloš Vystrčil Stříbrnou medaili předsedy Senátu ministrovi zahraničních věcí Taiwanu Josephu Wu. Slavnostnímu ceremoniálu předcházelo přijetí v historických saloncích Valdštejnského paláce, kterého se účastnili také místopředseda Senátu Jan Horník, předseda zahraničně-bezpečnostního výboru Pavel Fischer a senátor Lumír Aschenbrenner.

 

Samozřejmě jsme jednali o dalších možnostech vzájemné hospodářské spolupráce,“ uvedl na závěrečném tiskovém briefingu Miloš Vystrčil. Z dalších společných projednávaných témat vyzdvihl zejména kybernetickou bezpečnost.

Po pracovním jednání následoval slavnostní ceremoniál v Hlavním sále, při němž byla Josephu Wu z rukou předsedy českého Senátu udělena stříbrná medaile za aktivní rozvoj spolupráce a partnerství mezi demokraciemi.

Jedním z důvodů toho, že pan ministr byl přijat přímo v Senátu, je, že mu byla mým rozhodnutím udělena Stříbrná medaile předsedy Senátu Parlamentu České republiky za to, jakým způsobem přispěl k rozvoji česko-taiwanských vztahů, a zároveň za to, jakým způsobem se staví on i celý Taiwan k obhajobě demokracie a svobody. A jsem velmi rád, že se tak stalo za přítomnosti velké většiny českých senátorů,“ řekl Vystrčil.

Návštěvě Josepha Wu na půdě Senátu předcházela návštěva více než šedesátičlenné taiwanské byznysové delegace, která byla vedená předsedou Národní rozvojové rady Ming-Hsin Kungem. V uplynulých dvou dnech v Praze jednali s českými partnery z podnikatelské a vědecké sféry.