Nejvyšší gastro cenu světa prvně v historii mají Češi

Český fair trade projekt .pepper..field přivezl do země vzácné ocenění GOLDEN FORK. Jeho lyofilizovaný Kampotský pepř je historicky první český produkt, který v 27-leté historii soutěže Great Taste dosáhl nejvyššího gastronomického ocenění světa.

V neděli odpoledne vyhlašovala porota Guild of Fine Food finální výsledky Golden Fork, nejvyšší gastronomické trofeje, kterou lze v rámci celosvětové soutěže získat. Ze 14.113 přihlášených produktů ze 108 zemí světa pouze 14 produktů dosáhlo na tohoto pomyslného gastronomického Oscara. Lyofilizovaný Kampotský pepř vyvinutý českým fair trade projektem .pepper..field, který podporuje kambodžské farmáře, je mezi nimi. Za celou 27-letou historii soutěže Great Taste Awards se tuto trofej nepodařilo získat žádnému jinému produktu z České republiky.

Více než 500 porotců Guild of Fine Food hodnotí během dvou měsíců všechny produkty, které se do soutěže přihlásily. Každý z nich je pečlivě ochutnáván naslepo špičkovými šéfkuchaři, nákupčími, prodejci, restauratéry, či potravinářskými kritiky. Potraviny jsou pak dále hodnoceny jednou, dvěma, nebo třemi hvězdami. GOLDEN FORK získá jen 14 produktů z celého světa – a to jeden produkt za každý region světa.

Potravina, kterou nemá nikdo na světě

Porotci v soutěži Great Taste Awards hledají skutečně skvělou chuť bez ohledu na značku nebo obal. U lyofilizovaného Kampotského pepře mohou najít nejenom to – je totiž celosvětovým unikátem. „Na začátku byla touha přivézt do Evropy opravdu čerstvý Kampotský pepř. Jeho delikátní chuť, když se ještě začerstva zelený utrhne z pepřové liány,“ popisuje Lukáš Hejtmánek, jeden ze zakladatelů projektu .pepper..field. “Chtěli jsme cíleně v ČR vyvinout produkt, který nemá nikdo jiný na světě a díky němuž mohou být naše farmářské rodiny konkurenceschopné a zároveň mít v ČR něco unikátního“.

„Je to nepopsatelný pocit řadit se mezi špičkové světové potraviny jako jsou ty nejlepší sýry, panenské olivové oleje, nebo například takové delikatesy jako jsou ústřice. Je to pro nás čest a jsme si jisti, že čerstvý lyofilizovaný Kampotský pepř vyvinutý v ČR mezi ně rozhodně patří,“ shodují se Lukáš Hejtmánek a Lenka Trchalíková, spoluzakladatelé .pepper..field a letošní hrdí vystavovatelé lyofilizovaného pepře v Anglii. V ČR jsou všechny pepře dostupné na www.kampotskypepr.cz.

Gastronomický unikát, který dobyl celosvětovou soutěž, má srdce na pravém místě

Od roku 2018 .pepper..field podporuje přes 200 malých farmářských rodin v regionu Kampot v Kambodži výkupem Kampotského pepře tím nejférovějším a nejvíce udržitelným způsobem. Od samého začátku od nich vykupuje pepř za 100 procent fair trade ceny. Tím zajišťuje ekonomickou soběstačnost a růst nejen jim, ale celé oblasti. Všechny farmáře má transparentně na stránkách www.pepperfield.cz. Stejného roku se do projektu zapojila i Česká rozvojová agentura, která v rámci rozvojového programu pomohla vyvinout také lyofilizovaný pepř díky nákupu českých strojů od LYOTRADE, na kterých se suší pepř mrazem. Zákazníkovi tak domů dorazí opravdová autentická Kambodža, a on si na oplátku může být jist, že pomáhá konkrétním lidem žít kvalitní život i v jiných částech světa. Značka zároveň využívá lokálních obalových materiálů v ČR, aby podporovala i menší české živnostníky. Jejich dárkové sady jsou tak ze skla, z české sklárny či z krabiček z Poličky.