Knižní swap na Výstavišti Praha nejen pro knihomoly

Swap neboli výměna patří ke stoupajícím hvězdám mezi akcemi Ateliéru Rychta na Výstavišti Praha, proto po zářijovém školním swapu přichází další – tentokrát knižní. Návštěvníci areálu se mohou těšit na klidnou atmosféru komunitní akce určené pro všechny čtenáře, kterým nechybí láska k papírovým knihám a stále ještě potřebují vůni nových či zašlých stránek, a třeba si s někým o knize i rovnou popovídat. Měnit knihy, diskutovat o knihách, nebo jen poznávat nové lidi a odpočinout si v příjemné atmosféře Ateliéru Rychta, můžete již 23.10. od 14:00 do 17:00 hodin.

„Koncepce swapů dnes patří po velmi krátké době od svého uvedení k našim neodmyslitelným akcím. Už na samém počátku jsme byli mile překvapeni návštěvností a zájmem ze strany široké veřejnosti, kdy bylo ihned jasné, že se bude jednat o komunitní záležitost. Přesně to Ateliéru Rychta sluší – komunitní sounáležitost a sousedská pohoda. Se swapy se zaměřujeme na atraktivní či potřebná témata, knihy jsou však naprostým základem, který budeme pravidelně opakovat,“ komentuje Tereza Baranijaková z programového oddělení Výstaviště Praha, která stojí za myšlenkou komunitních Swapů na Výstavišti.

Úspěšný start

První rostlinný Swap se uskutečnil v létě tohoto roku jako vůbec jedna z prvních aktivit nově zrekonstruovaného ateliéru Rychta. Následoval další úspěšný Swap školních potřeb, kterého se účastnily stejně jako v prvním případě desítky návštěvníků. „Úspěchem první i druhé akce jsme byli nadšeni, návštěvníci projevili zájem o další Swapy a my jsme dostali skvělý impulz myšlenku této přátelské výměny rozvinout. V podstatě bychom rádi díky velkému zájmu udělali ze Swapů jakousi naší vlajkovou loď, součást naší společenské odpovědnosti. Protože kde jinde, než u nás na Výstavišti by se měli lidé setkávat, bavit se, seznamovat, měnit, pomáhat si a navazovat kontakty, kdy třeba právě jedna malá pomoc v rámci náhodného setkání na Swapu může vést až k celoživotnímu přátelství,“ vysvětluje záměr Výstaviště Praha Daniel Netušil, programový ředitel.

Swap součástí CSR Výstaviště Praha

Swap se jako samostatný koncept uchytil velmi rychle, proto v těchto dnech vzniká ucelený CSR plán společenské odpovědnosti Výstaviště Praha. Předvánoční Swap již podpoří svým výtěžkem konkrétní spolek či jednotlivce. Vybírány budou příběhy lidí, kteří se octli v tíživé životní situaci a nemají prostředky třeba na léčbu, zdravotní pomůcky, jídlo či ošacení, šanci ale získají i další příběhy potřebných. Vybraná pomoc vždy poputuje přímo k obdarovanému.

FAKTA:

● Vstup na SWAP je zpoplatněn, v rámci vstupného si můžete užít kromě samotné výměny i workshop věnovaný recyklaci. V ceně vstupného je započítán materiál…
● Podmínkou není měnit, lze jen tvořit nebo se přijít podívat…
● Vhodné předměty k swapování: jakékoli knihy – není žánrově omezeno…

Podmínky účasti na swapu:

1. Vstupné 70 Kč + doneste věci k výměně a tolik kolik jich přinesete, tolik si odnesete
2. Vstupné 70 Kč – nepřinesli jste věci k výměně, ale jednu si přesto odnesete

www.vystavistepraha.eu