ELZEBRA míří přes Řecko do Evropy

Podle informace potvrzené řecko-českou obchodní komorou ZEBRA GROUP s.r.o., nejmladší česká automobilka, zaměřená na produkci víceúčelových komunálních vozidel, tzv. nosičů výměnných nástaveb zejména pro péči o veřejný prostor (například zimní sypače, kropicí cisterny, vysokozdvižné plošiny, kontejnerové nosiče), bude jedna z mála společností, které na řecký trh míří jak s vozidly na spalovací motor, tak s nízko-emisním užitkovým vozidlem na elektrický pohon.

ZEBRA GROUP proto v minulých dnech podepsala sadu smluv o obchodní spolupráci s významnou řeckou společností NK TRAILERS SA. Výsledkem spolupráce bude zapojení českého produktu ELZEBRA do řeckého procesu rozšíření čisté mobility do měst a obcí. Prvním krokem této spolupráce bude společná expozice na veletrhu v Soluni, kde se koná 85. ročník Thessaloniki International Fair. Tento veletrh je významný nejen pro řeckou odbornou veřejnost, ale i pro další státy středomořské oblasti, má jednu část expozic specializovanou na oblast ELEKTROMOBILITY. Obě strany předpokládají, že tato společná veletržní prezentace pomůže prodej užitkových vozidel ELZEBRA tak, aby byl více než plánovaných 50 vozidel ročně.

Vozidlo ELZEBRA, podle všeho nově vymezuje standardy elektrických komunálních vozidel zejména svými parametry dojezdu, vzduchovým odpružením, ale také nosností, variabilní průjezdností terénem a dostatkem kapacity baterií pro práci nástaveb, takže se zdá, že města a obce již upustí stará a věčně opravovaná kouřící vozidla, mnohdy starší 15 let.

ELZEBRA si při testovacích jízdách poradila nejen testovacím polygonem ve Vysokém Mýtě, ale také s jízdou na šotolině a na trávě, extrémním stoupáním a jízdou na sněhu https://www.youtube.com/channel/UCrt2F3p8JJ8FX_P-0HmE2aw . Automobilce se podařilo zahájit spolupráci významnými tuzemskými i evropskými producenty – například BOSCH, FRITZMAIER, HYDAC, MGM COMPRO .

A že se jedná o skutečně významný počin a příklad, že i malá česká firma s výrobní pobočkou v Pardubicích, může své produkty nabídnout evropské poptávce po čisté péči o města a obce, potvrzuje také pozvání Ministerstva zahraničních věcí a obchodu Maďarska a Maďarské agentury pro podporu exportu prezentovat, ve spolupráci s agenturou Czech Trade, nízko emisní vozidlo ELZEBRA, na akci Planet Budapešt 2021 – Expo udržitelného rozvoje zaměřeného na ochranu přírody, která se koná od 29. listopadu do 5. prosince 2021.

Společnost ZEBRA GROUP také předpokládá, že její nabídka dvou řešení od jednoho českého výrobce bude stále více oslovovat zatím zejména městské, obecní a další „veřejné“ zákazníky, kteří mají zájem plnit aktuálně diskutované „čisté“ cíle v České republice.