České firmy uspěly na eBay a dosahují růstu prodeje až 70 procent za rok

Co spojuje Tomáše Novotného, nadšence do aut a prodejce jejich příslušenství, a Zafera Undena, cizince a nadšence do automobilů, který přišel do České republiky před třemi lety? Oba jsou úspěšní podnikatelé, kteří své produkty s pomocí online tržiště eBay nabízejí zákazníkům do celého světa. Více o tom, jak se jim podařilo uspět, můžete zjistit na webináři s názvem „ Jak prodávat na eBay a zajistit si až 70% růst podnikání za jeden rok „, kde oba vystoupí. Webinář se koná již 14. dubna od 11 hodin.

Tomáš Novotný je velkým fanouškem automobilů a zabývá se prodejem specifických a vzácných předmětů v oblasti automobilových dílů – patří mezi ně světlomety a čočky / kryty světlometů. Z rodinné vášně se stalo podnikání a Tomáš již v roce 2013 založil společnost s názvem BimmerJakes. Začátky online prodeje byly vzhledem k vlastnostem produktu náročné, Tomáš ale brzy zjistil, že o jeho výrobky je velký zájem na zahraničních trzích. Dnes má Tomáš na eBay uvedeno více než 8 500 položek, které odesílá do celého světa: zejména do USA (33 % zakoupených položek), Itálie (11 %) a Německa (9 %), ale také do Velké Británie (6 %), Austrálie (5 %), Francie (3 %) a dokonce i Thajska, Japonska, Kanady a Portorika. Prodej na eBay zajistil Tomášově společnosti velký růst a tak dnes BimmerJakes zaměstnává více než 10 lidí a tržby společnosti se jen v posledním roce zvýšily o 64 %.

Zafer Unden pracoval více než 20 let jako systémový inženýr pro IT společnosti. Před pěti lety si ale splnil svůj sen a založil vlastní firmu se zaměřením na svou vášeň, motocykly. Jeho společnost Inpreda prodává příslušenství pro motocykly a sady karoserií. Zafer začínal pouze s jedním zaměstnancem, ale jeho tým rostl spolu s rostoucími tržbami – dnes má tým 5 členů a většina (80 %) příjmů společnosti pochází z prodejů na eBay. Za poslední rok, navzdory omezením COVID-19, se tržby společnosti zvýšily téměř o 80 %. Podle Zafera mu prodej přes eBay umožnil nejen splnění jeho celoživotního snu, ale také mu dává možnost pracovat vzdáleně odkudkoli na světě – a proto se mohl před několika lety přestěhovat do České republiky, aniž by to jakkoliv ovlivnilo kontinuitu jeho podnikání.

Ilya Kretov, generální ředitel pro eBay na globálních rozvíjejících se trzích, říká: „V současné době v České republice existuje více než 7 000 aktivních prodejců eBay. Jeden z nich prodá své zboží na eBay každých 31 sekund.“ Kategorie s největším potenciálem pro české prodejce jsou Dům a zahrada, Sběratelské předměty, Obchodní a průmyslové vybavení, Automobilové díly, Elektronika a Móda. Ty jsou velmi žádané mezi kupujícími po celém světě – většinou v Evropě a Severní Americe, ale také ve vzdálenějších zemích jako je třeba Austrálie. „Jsme rádi, že si stále více místních podnikatelů uvědomuje příležitosti, které eBay nabízí, a také benefitů programů na podporu prodeje na naší platformě, a připojuje se k naší komunitě – za poslední rok jsme zaznamenali výrazný nárůst počtu místních prodejců a to o 26 %. Pokud uvažujete o globálním podnikání, zveme vás, abyste se zúčastnili webináře a setkali se s Tomášem a Zaferem a poslechli si jejich inspirativní příběhy.“

Registrace na webinář „ Jak prodávat na eBay a zajistit si až 70% růst podnikání za jeden rok “ je zdarma. Webinář se koná již 14. dubna od 11 hodin a registrovat se můžete až do jeho začátku. Kromě zkušeností Tomáše, Zafera a dalších prodejců zjistíte také více o tom, jak prodávat na eBay a dostanete možnost se bezplatně zaregistrovat do programu eBay’s Growth Program for Businesses. Ten zajišťuje pro začínající prodejce komplexní konzultace jak začít prodávat na eBay a jak být úspěšný a to formou osobních konzultací.